На базі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відбулася ІІІ Всеукраїнська історико-краєзнавча конференція учнівської молоді «Державотворчі процеси в Україні: через віки у ХХІ століття». Подібний захід уже втретє проходить у стінах Черкаського національного. Для участі у заході до Черкас приїхали 22 делегації з 16 областей України.

Відкрила конференцію Олександра Фігура — директор Черкаського обласного центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді Черкаської обласної ради. Із вітальними словами до її учасників звернулися Валентина Ткаченко, заступник начальника управління освіти і науки Черкаської ОДА, Сергій Неділько, директор Українського державного центру туризму і краєзнавча учнівської молоді та Дмитро Омельченко, заступник директора Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді.

Від імені ректора Черкаського національного учасників конференції привітав проректор із наукової, інноваційної та міжнародної діяльності ЧНУ ім. Б. Хмельницького, доктор історичних наук, професор Сергій Корновенко. У своєму виступі він розповів про досягнення ЧНУ за майже столітню історію, про можливості навчання в університеті, зокрема в навчально-науковому інституті історії та філософії. Проректор привітав юних учасників конференції та побажав творчих наукових звершень.

Мистецькі вітання підготували творчі колективи ЧНУ: народний самодіяльний ансамбль танцю «Черкащанка», гурти «Серця трьох» та «ЮНа». Також учням показали відеоролик про Черкаси на пісню місцевого гурту «Спів братів».

У пленарному засіданні ІІІ Всеукраїнської історико-краєзнавчої конференції учнівської молоді взяли участь авторитетні вчені з усієї України. Сергій Корновенко виступив із доповіддю «Селянські республіки початку ХХ ст. в Україні в контексті національного державотворення». Василь Мельниченко, кандидат історичних наук, професор ЧНУ ім. Б. Хмельницького, голова правління обласної організації Національної спілки краєзнавців України, почесний краєзнавець України розповів перебіг подій Української Революції 1917-1921 років на Черкащині. Анатолій Чабан, доктор історичних наук, професор ЧНУ ім. Б. Хмельницького, дійсний член Української академії історичних наук, презентував доповідь «Становлення дипломатичних відносин України в історичній ретроспективі». Із доповіддю «Тризуб як герб України: походження і тлумачення» виступив Віталій Масненко, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Після урочистого відкриття та пленарного засідання школярі працювали на секційних засіданнях. Робота конференції запланована в чотирьох секціях, кожна з яких присвячена висвітленню питань державотворення, історичним постатям, культурі та ідентифікації українського народу.

27 березня учасники заходу поїдуть на екскурсію до Авторської Олександра Антоновича Захаренка середньої загальноосвітньої школи, Літературно-меморіального музею І. С. Нечуя-Левицького, а також Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповідника.

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького