Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького цьогоріч випускає 1200 бакалаврів.

На жаль, у зв’язку з пандемією ми не можемо зібрати в актовій залі наших випускників, їхніх батьків і друзів на урочисту церемонію вручення дипломів.

Тому у межах проєкту «Бакалавр ЧНУ – 2020» публікуємо інформацію про випускників усіх інститутів та факультетів. Наші бакалаври зможуть знайти себе на фото та згадати роки навчання.

ННІ природничих та аграрних наук випускає цьогоріч 55 бакалаврів денної та заочної форми навчання. Під час навчання студенти не тільки стали справжніми фахівцями у своїй сфері, а й щиро полюбили природу. 

Бакалаври спеціальності «Біологія» згадують свої студентські роки.

4 роки навчання, як швидко вони промайнули! Пролетіли наші безтурботні роки, а скільки всього цікавого було — не перерахувати.

Здорово, коли цікаво і навчатися, і проводити час поза аудиторним навчанням! В улюбленому ННІ природничих та аграрних наук це реально.

Перший курс закінчився поїздкою в Карпати, це було щось неймовірне, мабуть, це тільки біолог може не просто відпочити, а й отримати нові знання в такому форматі.

Доречно згадати й про роботу в ботанічному саду університету. Для всіх стало новинкою, що в нашому місті є ботанічний сад, про це, мабуть, тепер знають всі наші друзі та родичі. У ботанічному саду ми копали, садили, білили, але для нас це була своєрідна розвага. Все це для нас було вперше.

Вересень 2-го навчального року був в очікуванні здачі гербарію, який сумлінно збирали влітку та сушили за всіма рекомендаціями викладачів. Завдання не з простих, і здавалося, що виконати його неможливо, але і це ми нам вдалося!

Другий курс нам здавався вже не таким складним, як перший, ми вже відчували себе у стінах рідного університету, як удома.

Головним відкриттям цього року був Холодний Яр, магічне місце, яке просто заполонило серця, і мабуть, кожен зрозумів, що оберігати природу — це не просто завдання, це покликання, яке відкрилося в той момент в кожному з нас.

І з того дня ми кожного року чекали поїздки в Холодний Яр.

А під час кожної поїздки у навчально-спортивний комплекс «Сокирне» ми відкривали для себе викладачів із нового боку: не строгих і вимогливих, а відкритих, добрих, веселих!

Також не можна не згадати про студентське самоврядування, адже його члени виконують великий обсяг роботи.Саме завдяки їхнім старанням життя в ЧНУ  це не тільки навчання, а й тренінги, конференції, різноманітні акції, спортивні змагання, розважальні заходи, професійні свята. Як приклад, Дарина Вагін протягом навчання здобула безліч титулів, серед них: «Перша віце-міс ЧНУ-2017», «Снігуронька року та Принцеса зими-2018», «Студміс Черкащини-2019», «СтудМіс України (міс романтичність)-2019». Богдан Устименко займався спортивним орієнтуванням. Серед його досягнень  перше місце на чемпіонаті України з рогейну, друге місце на чемпіонаті України з орієнтування, перше місце на чемпіонаті України з рогейну.

Підсумовуючи, хочеться сказати, що ЧНУ  це запорука успіху в житті! Дякуємо рідному університету за прекрасні миті!

 

 

 

 Випускники зі спеціальності «Екологія» — про роки навчання в ЧНУ.

Коли нас запитують: «Де ви навчаєтесь?», ми з гордістю відповідаємо —  «У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького!»

Із задоволенням згадуємо студентські часи (День студента, першу сесію, виїзну практику, екскурсію в ботанічний сад та багато інших заходів, які назавжди залишаться приємними спогадами).

Основне, що запам’яталося  це простота у стосунках із викладачами та керівництвом кафедри. Відкрите та щире ставлення викладачів до нас, студентів, сприяло формуванню дружньої атмосфери у колективі, спрощувало проблемні ситуації та заохочувало до здобуття знань.

ННІ природничих та аграрних наук  це цілий Всесвіт! Ця міцна «рослина» є нам опорою, завдяки якій безперервно передаються знання, сила і міць духу. Крона тягнеться до неба, наче показуючи дорогу в майбутнє.

Хочемо подякувати за цей неймовірний час, який ми провели так цікаво, за практику, за найкращі у світі Карпати. Це досвід, який допоможе нам у майбутньому! Дякуємо за те, що ставилися до нас, як до рідних дітей, допомагали нам у всьому. Ми любимо вас, наші найкращі викладачі, і любимо наш університет!

 

 

 

Слово про університет від бакалаврів спеціальності «Середня освіта (Біологія)»

Роки навчання в університеті назавжди залишаться для нас одним із найяскравіших та найщасливіших періодів у житті.

Адже навчання — то  не лише пари. За цей час між студентами, було все, що лише можна уявити в колективі. Ми сварилися, мирилися, разом відпочивали, подорожували, відвідували найрізноманітніші місця. Але в нашому середовищі завжди панувала атмосфера дружби і порядності.

Нас у групі небагато, але саме через це ми відчували себе як одне ціле. Спілкуємося не лише в стінах університету, а й поза ним. Нам притаманні солідарність і взаємодопомога, ділове партнерство. За період існування нашої групи ми неодноразово робили «вилазки» на природу, вперше піднялися на Говерлу та разом відвідували урочище Холодний Яр. 

Не обмежилися лише подорожами по Україні, дехто побував навіть за кордоном. Минулого року Андрій Бараболін брав участь у програмі академічного обміну із Гуманітарно-природничим університетом ім. Яна Длугоша в Ченстохові, що принесло йому незабутні враження.

Студенти нашої групи рідко брали участь у концертах та конкурсах університетського рівня, адже ми більше допомагали їх організовувати, ніж проявляли таланти на заходах. Відтак, можна відзначити Карину Калашник, яка ще у 2018 році брала участь у конкурсі краси й таланту «Міс ЧНУ» та здобула титул «Міс загадковість».

У цілому колектив групи дружний та вихований. За ці роки ми навчилися цінувати дрібні моменти, що складають наше студентське життя.

Дякуємо ЧНУ та всьому викладацькому складу за знання та неймовірні емоції протягом усього навчання!

 

 

 

Спогади бакалаврів спеціальності «Середня освіта (Хімія)»

Учитель хімії  це не просто професія, це  покликання. Цікаві досліди, експерименти, закони, які пояснюють багато природних та побутових явищ... Ми точно знаємо, чому діжка з огірками замерзає за значно нижчої температури, ніж звичайна вода. Хімія вабить, захоплює, полонить усе життя.

Чотири університетські роки промайнули, як мить. Протягом навчання ми кожного дня «йшли в бій» за поточні бали, а потім «перемагали» на сесії. Нелегко, але цікаво! Ми розумнішали на лекціях, наші руки ставали вправнішими на лабораторках. А практики! За роки навчання ми потрудилися на всіх провідних хімічних підприємствах Черкас: «Юрія-Фарм», Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр при УМВС України в Черкаській області, лабораторії «Черкасиводоканалу», Центру метрології, стандартизації та сертифікації, побували на «Укравіті», «Chemelement».

Практика в школі  це період, який ми найкраще запам’ятали. У нас з'явилося багато нових друзів і перший досвід навчальної та виховної роботи.

Більшість із нас планують продовжити навчання за обраною спеціальністю в магістратурі. Без магістратури директором ніколи не станеш...

 

 

Фахівці спеціальності  «Хімія» — про рідний університет.

Ми зацікавлені своєю майбутньою професією! Ніколи не шкодували про зроблений вибір! Радіємо, що вибрали хімічну спеціальність у ЧНУ. Тому що ця наука  навколо нас, усередині, вона  наші емоції, Всесвіт. Хімія дивовижна, захоплива та всеосяжна.

Ми пережили чарівні моменти навчання! Нам подобається бути разом, брати участь у спільній діяльності. Нас об'єднують загальні інтереси, ми активно співпрацюємо, допомагаємо один одному.

Ми — активні учасники інститутського життя, різних конкурсів та олімпіад не тільки університетського, а й на національного рівня. Підтримуємо стосунки зі студентами інших закладів освіти України та іноземних країн. Станіслав Кадетов брав участь у програмі академічного обміну із Гуманітарно-природничим університетом ім. Яна Длугоша в Ченстохові  (Польща), що принесло йому незабутні враження.

Сформована атмосфера комфортна і сприяє продуктивності навчальної діяльності, гарній успішності.

Університет відкриває багато нових перспектив та можливостей, а викладачі дружньої кафедри хімії та наноматеріалознавства завжди підтримували нас і до кожного знаходили підхід.

Ми задоволені вибором професії і плануємо розвиватися в цій галузі і надалі!

 

 

Ректорат, дирекція  інституту та куратори груп — доцент кафедри хімії та наноматеріалознавства Валентина Анатоліївна Литвин, доцент кафедри клітинної біології та методики викладання біологічних наук Тетяна Олександрівна Мельник, старший викладач кафедри біології, екології та агротехнологій Олександр Володимирович Ілюха — вітають бакалаврів ЧНУ та бажають їм успіху в професії і в житті. Нагадують і про те, що їх чекає магістратура Черкаського національного та різноманітні курси, де можна розширити чи підвищити свою кваліфікацію упродовж усього професійного життя.