Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького провів низку заходів, присвячених 300-річчю до дня народження Григорія Сковороди.

Студенти та викладачі університету вшанували пам’ять великого поета та філософа України.

— Я думаю, що і філософи, і педагоги погодяться з тим, що Григорій Сковорода — унікальна особистість, в якій поєдналися три основні постаті філософа, педагога та письменника. Інколи ще говорять про нього як про музиканта, адже сопілка була його постійною супутницею, як Біблія, як костур і як хлібина в торбі, — розповів в інтерв’ю ТРК «Ільдана» професор, завідувач кафедри української літератури та компаративістики Володимир Поліщук.

З нагоди уродин поета викладачі Черкаського національного університету взяли участь у низці наукових заходів.

Всеукраїнську онлайн-конференцію «Постать і слово Григорія Сковороди в українській художній літературі» провела кафедра української літератури та компаративістики.

ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва зініціювали науковий семінар «Григорій Сковорода — письменник, мислитель, педагог», у якому взяли участь фахівці різних галузей. Від ННІ української філології та соціальних комунікацій у цьому заході взяли участь професори кафедри української літератури та компаративістики Володимир Поліщук і Василь Пахаренко.

Громада Черкаської гімназії № 31 спільно з науковцями ЧНУ ім. Б. Хмельницького організували й провели науково-методичний семінар «Історія Просвітництва в Україні: філософські, правові, державно-політичні ідеї».

З інформацією про Григорія Сковороду виступили на ТРК «Ільдана» директор наукової бібліотеки ім. М. Максимовича Григорій Голиш, завідувач кафедри української літератури та компаративістики Володимир Поліщук, доцент кафедри філософії, соціальних та політичних наук Павло Кретов і заступниця директора з наукової роботи ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва Наталія Степанова.

Науковці ЧНУ  підготували низку досліджень про життя і творчість Григорія Сковороди. Так, професор Володимир Поліщук прослідкував Каврайське становлення великого українця, професор кафедри української літератури та компаративістики Василь Пахаренко дослідив постать Григорія Сковороди з точки зору його геніальності, професор кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки Василь Мельниченко проаналізував традиції вшанування пам’яті видатного українця.

Наукова бібліотека ім. М. Максимовича провела низку заходів з нагоди ювілею геніального українського мислителя, письменника, педагога й філософа. На абонементах і в читальних залах працівниками бібліотеки були підготовані тематичні викладки про життя і творчість ювіляра, зокрема: «Григорій Сковорода – джерело духовної величі», «Невтомний шукач свободи і щастя», «Світ Сковороди». У вестибюлі навчального корпусу №1 була розгорнута книжкова виставка «Г. Сковорода — народний мудрець, учитель, філософ», а на сайті бібліотеки розміщена віртуальна виставка «Пізнай самого себе і ти пізнаєш світ».

Кафедра журналістики, реклами та PR-технологій спільно з пресслужбою Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького реалізувала проєкт «Цитуємо Сковороду», в якому представники університетської громади наводять ті афоризми філософа, які відгукнулися їм найбільше.

Музичним сюрпризом порадувала вокальна студія «Voices», виконавши пісню «Всякому городу нрав і права» на слова Григорія Сковороди (музика – Soulange).

Особливо яскраво відзначили день народження Григорія Сковороди в ННІ української філології та соціальних комунікацій. На сторінках у соціальних мережах пресслужба інституту опублікувала добірку афоризмів Григорія Савича, підготовлену завідувачем кафедри української літератури та компаративістики Володимиром Поліщуком.

Магістрантка кафедри журналістики, реклами та PR-технологій Дар’я Прудіус підготувала подкаст до 300-річчя з дня народження філософа «Світ ловив мене, та я був швидший».

З метою популяризації постаті й спадщини великого українця, вшанування його пам’яті та усвідомлення понадчасовості його мудрості кафедра української літератури та компаративістики організувала конкурс відеопоезій за творами Григорія Сковороди і творами про нього та конкурс есеїв за афоризмами видатного українського поета-мислителя й педагога.

Переможці конкурсу есеїв (оцінювало журі у складі кандидаток філологічних наук, доценток Оксани Вертипорох та Інни Кошової):

І місце розділили студентка 2 курсу психологічного факультету Олена Бережна «Життя наше – це подорож, а дружня бесіда – візок, що полегшує мандрівникові дорогу: дружба в житті людини» й учениця Черкаської загальноосвітньої школи № 19 Анна Макаринська «З усіх втрат втрата часу найтяжча».

ІІ місце – студентка 1 курсу ОП «Переклад» (перша англійська) Софія Шпаненко «Лід на те і родиться, аби танути».

ІІІ місце – студентка 1 курсу ОП «Переклад» (перша англійська) Марія Скоромна «Щасливий, хто мав змогу знайти щасливе життя. Але щасливий той, хто вміє ним користуватись».

Переможці конкурсу відеопоезій (оцінювало журі у складі кандидаток філологічних наук, доценток Оксани Вертипорох і Ганни Клименко-Синьоок):

І місце – студентка 1-А курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій Дар'я Малій.

ІІ місце – студентка 2-В курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій Марина Урсатій.

ІІІ місце – студентка ПУА-20 ННІ економіки та права Анастасія Тихомирова.

Окремо журі відзначило відеопоезію студентки 4-ВБ курсу ННІ УФСК Юлії Капуш, яка написала й прочитала власну поезію про Григорія Сковороду.

— Для мене ця перемога є неочікуваною. Я нерідко брала участь у подібних конкурсах, але перемагаю вперше, тому я неймовірно щаслива. Вважаю, що подібні конкурси потрібно проводити, тому що вони дають можливість кожному студенту з будь-якої спеціальності розкрити свій творчий потенціал. Я дякую університету за ці щирі й неповторні емоції, — поділилась враженнями переможниця конкурсу відеопоезій Дар’я Малій.

Навчально-науковий інститут педагогічної освіти, соціальної роботи та мистецтва також провів конкурс читців поезії Григорія Сковороди, у якому взяли участь студенти всіх спеціальностей інституту. Учасники декламували  вірші українського філософа, письменника й педагога та підготували кілька відеопоезій.

 Ірина Захарченко, студентка 2-ВБ курсу ННІ УФСК