Студентка 4-Б курсу, ННІ іноземних мов Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Анастасія Лозова перебуває на навчанні в іспанському університеті Вальядоліда за програмою Еразмус +.


Цей проєкт успішно реалізовується кафедрою сучасних практик викладання англійської мови з 2019 року. Зараз Іспанія, як і більшість європейських країн, готується до Різдва. Анастасія ділиться своїми враженнями від підготовки до свята.

— Вже зовсім скоро в усіх містах Іспанії почнуть святкувати Різдво яке вони відзначають з 24-го по 25-те січня, але приготування до цього свята почалися вже давно. Вже в перший тиждень грудня місто прикрашають ілюмінаціями та різдвяними декораціями. Будинки прикрашаються мініатюрними сценками «Белен», вони зображують народження Христа. Особливу увагу приділяють трьом волхвам, замість шоколадного Діда Мороза у них тут більше шоколадні волхви та обов'язковою декорацією є три корони, що є їхнім символом. На стінах міської ратуші для малечі проєктують різдвяну казку з ельфами, які рятують Різдво. По закінченню вони вказують тобі на шлях серед величезних та яскравих подарунків, які ведуть тебе до головної площі. На головній площі стоїть величезна ялинка з входом, куди ти повинен обов'язково зайти, щоб мати щастя цілий рік. На площі відкриваються ярмарки, де можна придбати вироби ручної роботи та багато смаколиків: горішки в карамелі, чурос з шоколадом та турони. Турон — це солодощі з подрібнених в пасту горіхів, меду та яєчного білка (м'який турон), або горіхи в карамелі, але вже величезні шматки (твердий турон). Чурос можна їсти весь рік, але особливо на Різдво його купують свіжим та занурюють у гарячий шоколад. Особливим різдвяним смаколиком є польворон, це дуже крихке печиво, яке готують з борошна, цукру, тваринного жиру та обов'язково мигдалю. Перед тим як їсти, деякі іспанці стискають їх у руці, щоб вийшла кулька, і насолоджуються смаколиком, що тане у роті і є дещо схожим до халви. Цікавою традицією в Іспанії є лотерея «Ель Гордо де Навідад», де ти можеш виграти 2 мільярди доларів. У цей день краще не опинятися в Мадриді, бо черга з самого ранку сягає декілька вулиць, а в обід тобі потрібно стояти в черзі розміром з 10 кварталів, а то й більше. Цікаво що квиток коштує 200 євро, але кожен хоче випробувати свою долю та й лотереї тут на кожному кутку. Обов'язковою традицією є те, що Різдво потрібно святкувати всією родиною, до столу вони готують запеченого індика, паелью та страви з морепродуктів і вітають один одного словами «Феліц Навідад» Feliz Navidad), що означає «щасливого Різдва». Feliz Navidad — я хочу побажати і моїй рідній країні, і всім українцям! Мирного та переможного року!

Кафедра сучасних практик викладання англійської мови