Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького пам’ятає подвиг українських добровольців.

Український добровольчий рух виник у найтяжчі години для держави — навесні 2014 року. Це унікальне явище не тільки для України, але й в історії сучасних збройних конфліктів. Саме добровольці стали для суспільства символом героїзму, патріотизму та відваги.

День українського добровольця — свято, встановлене Верховною Радою України 17 січня 2017 року.

Його мета — вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості.

Уперше на Черкащині відзначили День українського добровольця у 2017 році. Захід відбувся в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Перший добровольчий  батальйон утворили  14 березня  2014 року  570 добровольців-активістів  майдану, які прибули на полігон Нові Петрівці.  У  квітня 2014 року батальйон передислокувався на Дніпровщину й отримав назву «Дніпро-2».

У  конфлікті на сході України брали участь близько 40 добровольчих батальйонів. Найбільш відомими з них стали «Донбас», «Азов», «Айдар», «Дніпро-1», Добровольчий український корпус «Правий сектор», «Крим».

Великих втрат добровольці зазнали під Іловайськом у серпні 2014 року. Добровольчі формування брали участь в усіх операціях  активної фази бойових дій у першій половині 2014 року, в обороні Донецького аеропорту 2014 – 2015 років та в ході боїв під Дебальцевим взимку 2015 року.

Літо 2014 року назавжди залишиться в історії війни на Донбасі як «літо добровольців». Фактично саме добровольці виконали свою місію, мобілізувалися і першими встали на захист України. Саме вони витримали найтяжчий удар в той час, коли армія тільки розгорталась і набирала сили.

У грудні 2017 року  Черкаської обласна рада  визнала бійців добровольчих батальйонів,  які брали участь в АТО до квітня 2015 року, учасниками АТО  і включення  їх до обласної комплексної програми медичного та соціального забезпечення, адаптації та психологічної реабілітації учасників АТО.

Серед тих, хто добровільно пішов захищати Батьківщину, є й студенти та випускники ЧНУ. Ми вдячні українським патріотам: Андрію Грицаченку, Євгену Завгородньому, Дмитру Котомчаніну, Олексію Коліснику, Олексію Семенюку, Дмитру Соляренку, Ользі Тарасовій, Віталію Якубцю, Олександру Гриценку, Олександру Вертецькому, Олександру Дорошу, Артему Шаріпову, Віталію Каракаю, Анатолію Галушці, Сергію Будкову, Вячеславу Чорному, Андрію Піпці, Вячеславу Ускову, Владиславу Бублію, Ігору Перехресту, Роману Праведному, Євгенію Волошину, Олександру Ковальову, Вадиму Мазніченку, Сергію Баграновському, Тарасу Шевченку, Ярославу Платміру та багатьом іншим.

Особливо дякуємо і схиляємо голову перед випускниками В’ячеславом Гагою, який загинув у боях за Донецький аеропорт у січні 2015 року, та Сергієм Єпіфановим, який віддав своє життя біля Маріуполя влітку 2014 року.

Ви — наші герої!

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького
Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького