bgb
 
 
 
 
 

З 29 липня по 3 серпня під егідою Науково-дослідного інституту селянства та вивчення аграрної історії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відбулася І літня історико-аграрна школа-експедиція.

Учасниками проєкту стали учні 9-11 класів Черкаського гуманітарно-правового ліцею Черкаської міської ради Черкаської області під керівництвом учителя історії, наукового співробітника НДІСВАІ Олексія Компанійця. Літня історико-аграрна школа-експедиція тривала на території сіл Красенівка, Богодухівка та Привітне Чорнобаївської селищної громади Золотоніського району Черкаської області.

Її учасники відвідали Богодухівський народний історико-краєзнавчий музей та Красенівський краєзнавчий музей ім. Івана Піддубного. Вони зустрілися з краєзнавцями, отримавши цікаву інформацію з історії сіл Посулля. Ними була здійснена фіксація усних свідчень-спогадів людей старшого віку про повсякденне життя селянства у післявоєнні роки, а також про традиційну агротехніку регіону. Старшокласники записали місцевий фольклор, оцифрували старовинні фото з життя селян Посулля кінця ХІХ —  першої половини ХХ ст., ознайомилися з традиційними знаряддями праці, одягу, предметами селянського побуту.

За підсумками літньої історико-аграрної школи-експедиції було проведено 19 інтерв’ю, оцифровано понад 300 фотографій кінця ХІХ — першої половини ХХ ст., здійснено відео- та аудіозапис майже двох десятків народних весільних, родинно-побутових, солдатських пісень, записано десять місцевих рецептів традиційних українських страв, зафіксовано сотні діалектизмів, притаманних середньонаддніпрянському говору південно-східного наріччя української мови.

З вражень і відгуків учасників:

— Літня історико-аграрна школа-експедиція стала для мене надзвичайно цінним досвідом. Я значно поглибила свої знання з історії та культури регіону. Екскурсії до місцевих музеїв дозволили краще зрозуміти культурну спадщину рідного краю, особливо робота з ретрофотографіями. Найбільш цікавим було брати інтерв'ю у людей старшого віку — це не лише допомогло краще зрозуміти їхній досвід і погляди на події минулого, але й стало кроком у подоланні моєї соціофобії. Це був найкращий мій тиждень за це літо!

Данильчук Арина, 11 клас

— Мені дуже сподобалась історико-аграрна школа-експедиція. Для мене це цінний досвід роботи в такій сфері. Було цікаво і весело, я познайомилася з іншими учнями, які виявилися дуже класними, і дізналася багато нового. Я весело і з користю провела час.

Корнієнко Софія, 9 клас

— Літня історико-аграрна школа-експедиція — це неймовірний досвід дізнатися більше про агротехніку, звичаї, традиції сільських жителів та взяти у них інтерв'ю, послухати хор, народні пісні, людей і їхній досвід виживання у складні післявоєнні часи. Наші респонденти — такі зворушливі, емоційні, бадьорі, що я їм трохи заздрю! Дуже щаслива, що потрапила в літню історико-аграрну школу-експедицію і в таку дружню команду.

Коваленко Анна, 11 клас

— Ця історико-аграрна школа-експедиція була дуже цікавим досвідом для мене. Не тільки з точки зору здобуття нової інформації, але й для розвитку навичок спілкування та проведення інтерв'ю. Дякую кожному, хто був причетний до організації за можливість показати себе та дізнаватися щось нове!

Корнієнко Марія, 11 клас

— Науково-дослідний інститут селянства та вивчення аграрної історії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, Черкаський гуманітарно-правовий ліцей Черкаської міської ради Черкаської області висловлюють подяку меценату, почесному голові асоціації «Незалежне об’єднання сільськогосподарських підприємств Чорнобаївського району», Петру Григоровичу Душейку, керівництву Чорнобаївської селищної громади в особі Сергія Васильовича Любивого та Вікторії Сергіївни Кикоть, старостам Привітненського, Красенівського, Богодухівського старостинських округів — Раїсі Олексіївні Остроушко, Олександру Миколайовичу Вишні, Юрію Івановичу Дробницькому, а також директору Красенівського НВК Ніні Миколаївні Мошкулето.

Літня історико-аграрна школа-експедиція — конкретний приклад ефективної співпраці між освітньо-науковою установою, закладом освіти, органами місцевого самоврядування та громадськістю в умовах справедливої війни України за свою ідентичність. Водночас — дієвий інструмент національно-патріотичного виховання молоді, поглиблення її знань з аграрної історії.

Матеріали, виявлені під час літньої історико-аграрної школи-експедиції, незабаром будуть оприлюднені на сайті Науково-дослідного інституту селянства. Слідкуйте за новинами та приєднуйтесь до нас у мережі Facebook, — зазначив директор НДІ селянства та вивчення аграрної історії  Сергій Корновенко.

 Науково-дослідний інститут селянства та вивчення аграрної історії