ВИКРИВАЧІ ЧИ СТУКАЧІ: парламент оголосив справжню війну корупції чи ухвалив закон про «стукачів»? Це питання досіджували журналісти обласної газети «Вечірні Черкаси».
За внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» проголосувало 252 депутати. Документ підтримали 233 депутати фракції «Слуга народу» і 15 депутатів від партії «Голос».

Одні називають ці зміни законом про стукачів, інші — з нетерпінням потирають руки в очікуванні реальних результатів у боротьбі з корупцією. Та чи призведуть прийняті поправки до викорінення хабарництва в Україні? Нові правки до закону проаналізували експерти «Вечірки».

Професор, завідувач кафедри історії України, експерт Центру аналітичних досліджень Pragma Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Віталій Масненко зазначає:

— Ще в жовтні 2014 року було прийнято Закон України «Про запобігання корупції», а потім у нього періодично вносилися зміни та поправки. Це свідчить про те, що наше суспільство потребує дієвого правового механізму для протидії та боротьби із корупцією. У реалізації цього закону також маємо враховувати й ментальні особливості українського народу. Подібне законодавство діє в США та європейських країнах, але там викривачі повідомляють про факти корупції не анонімно. У нас же цей закон тепер дозволяє анонімне повідомлення про скоєння корупційних злочинів. Проте варто пам’ятати, що Україна вже переживала подібне. Коли ми потрапили під зверхність Російської імперії, тамтешня влада усіляко заохочувала написання доносів українцями один на одного. У Радянський період також проводилася політика заохочення політичних доносів. Тим самим було згублено сотні тисяч життів та зламано мільйони людських доль. Через наклепи люди потрапляли під жорсткі розправи та репресії. Я не виключаю, що й у сьогоднішній ситуації, люди будуть попросту зводити рахунки з тими, хто їм чимось дошкулив, не сподобався. Вказані прорахунки викликані тим, що Верховна рада сьогодні працює у так званому «турборежимі». Коли прийняті закони не проходять належної експертизи, а, набувши чинності, можуть мати фатальні наслідки — зруйнувати кар'єру та навіть життя невинних людей.

З повним текстом статті можна ознайомитися ТУТ