У Черкаській обласній філармонії пройшов ювілейний творчий вечір із нагоди 80-річчя Валентина Луценка — художнього керівника самодіяльного ансамблю народного танцю «Черкащанка».

«Черкащанка» в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького функціонує вже понад 65 років. І майже півстоліття її очолює Валентин Луценко. Саме під його керівництвом колектив зазнав розквіту, став справжньою окрасою навчального закладу й області, знаним за кордоном.

Також понад 30 років Валентин Михайлович віддав професійній сцені Черкаської обласної філармонії та Черкаського обласного музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка. Нині провідний балетмейстер, заслужений діяч культури Валентин Луценко, як і колись, завзято працює зі студентами Черкаського національного та виховує нові покоління закоханих у народний танець молодих людей.

Привітати його завітала університетська громада, представники влади, мистецькі колективи, його вихованці та містяни.

Виконувач обов’язків начальника управління культури та взаємозв’язків із громадськістю Черкаської облдержадміністрації Людмила Товстоп’ят від імені голови Черкаської ОДА вручила Валентину Луценку почесну відзнаку «Черкаській області — 65 років».

Від громади міста і міської влади ювіляра привітав заступник міського голови Черкас Ігор Волошин. Він зазначив, що географія перебування колективу широка, і в тих місцях, де «Черкащанка» побувала, знають про Україну, Черкащину, Черкаський національний.

— Ви як посол України, бо несете українську культуру, — зазначив Ігор Володимирович та вручив нагороду «За заслуги перед містом».

Від імені ректора Олександра Черевка привітав Валентина Михайловича перший проректор ЧНУ Василь Мойсієнко.

— ЧНУ неможливо уявити без «Черкащанки». Цей колектив уже багато десятиріч торує дорогу в Європу, несе у світ українські традиції. Та колектив неможливо уявити без його керівника. І коли наші студенти танцюють в Європі, європейці дивуються професіоналізму учасників аматорського колективу. Сподіваюся, що 80 — це продовження життєвого і творчого шляху Валентина Михайловича, — зазначив Василь Мойсієнко.

Привітав ювіляра від себе та від голови обкому Профспілки працівників освіти Ольги Жалдак голова профкому ЧНУ Анатолій Стеценко.Відзначив Валентина Луценка й голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шевченко. Він подякував за працю і вручив Почесну грамоту Федерації профспілок України та грошову премію. Теплі слова вітання адресував ювілярові директор філармонії Юрій Федоряка.

Ювілейним подарунком від «Черкащанки» були кращі хореографічні композиції: «Ми діти твої, Україно», «Над широким Дніпром» та фаворит усіх концертів «Гопак». Порадували глядачів і новими постановками.

Із мистецькими вітаннями прийшли на свято творчі гурти: народний ансамбль танцю «Барвінок» Шполянського Будинку культури, вокальний ансамбль «Мелодія» Черкаського національного університету, народний ансамбль сучасного бального й естрадного танцю «Алегро» міського Будинку культури ім. Кулика, лауреат Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка, Черкаський академічний заслужений український народний хор, дитячий ансамбль танцю «Квітень» Черкаського міського Центру дитячої і юнацької творчості, зразковий ансамбль сучасного танцю «Каприз», зразковий ансамбль танцю «Веселка» Черкаського міського Центру дитячої та юнацької творчості, а також актори Черкаського академічного обласного музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка.

Десятки тих, чия молодість пов’язана з колективом, вийшли на сцену, щоб під спалахи святкового феєрверка привітати з 80-річчям Валентина Луценка.

— Я вдячний вам усім за підтримку! Ми виправдаємо вашу довіру і високе звання хореографічної візитівки Черкас і Черкаського національного університету! — пообіцяв на завершення Валентин Михайлович.  

Нагадаємо, аматорський колектив народного танцю «Черкащанка» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького створений був у 1953 році при студентському клубі Черкаського державного педагогічного інституту. У 1970 році в «Черкащанку» прийшов Валентин Луценко.

Свій талант танцівники демонстрували на сценах України, Росії, Молдови, Польщі, Чехії, Болгарії, Угорщини, Німеччини, Сирії, Югославії, Словенії та Кіпру. З останніх досягнень — гран-прі на VIII Міжнародному фестивалі музики, мистецтва та фольклору «Подляска Октава Культур», що відбувся у Білостоці (Польща, 2015), та нагорода на фестивалі «Квітка сонця» (Литва, 2017).

Колектив має амбітні творчі плани і чекає на нових талановитих учасників.

 

БІЛЬШЕ ФОТО ТУТ

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького