Народний художник України, професор кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Іван Бондар відсвяткував 75-ліття ювілейною виставкою «Україна — Шевченків край».

Відкриття виставки відбулося в Черкаському обласному художньому музеї у день його народження — 1 жовтня. Привітати митця завітали колеги з Черкаського національного, студенти й випускники, представники творчих спілок Черкащини та шанувальники його творчості.

Відкрив урочистості ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко.

— Сьогоднішню подію відзначають не лише в Черкаському національному університеті, а й у мистецьких колах міста й області, — зазначив він. —Ювілей — це не підсумок, а лише привід подивитися і вперед, і назад. Переконаний, що роботи Митця з великої літери заслуговують на подальше визнання.

За словами Олександра Володимировича, життя Івана Бондаря було непростим, починав він із низького старту, але, завдяки наполегливості, працелюбству і таланту досягнув у своїй професії найвищих вершин.

— Іван Іванович підтвердив формулу Григорія Сковороди «пізнай себе і сотвори себе», а нині допомагає у цьому талановитій молоді, викладаючи в університеті. Своєю майстерністю та педагогічним даром він підсилив викладацький колектив кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва ЧНУ. Тож зичимо йому творчого, життєвого довголіття і нових вершин! — наголосив Олександр Володимирович.

Ректор вручив Івану Бондарю нагороди й подарунки. Ювіляр отримав грамоту Черкаської облдержадміністрації та Черкаської обласної ради «За особливі заслуги перед Черкащиною», а також цінний подарунок — годинник від ректора.

Олександр Черевко презентував також художньо-поетичний альбом «Гомін століть», куди увійшли поетичні твори Людмили Джулай і картини Івана Бондаря.

До привітання долучився й директор ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва Тимофій Десятов.

Голова обкому Профспілки працівників освіти і науки Ольга Жалдак оголосила, що ювіляра удостоєно найвищої освітянської нагороди Черкащини — премії імені Олександра Антоновича Захаренка. До вітань приєднався й голова профспілки ЧНУ Анатолій Стеценко.

Свої побажання висловив і голова Черкаської обласної організації Національної спілки художників України Іван Фізер, який також навчає студентів ЧНУ. Голова обласної організації Національної спілки письменників України, професор Черкаського національного університету Володимир Поліщук розповів, що спілчанський альманах «Холодний Яр» часто ілюструють картинами Івана Бондаря. Він висловив сподівання побачити на сторінках видання й літературні твори митця. «Чекаємо, коли Іван Іванович завершить свою повість», — повідомив Володимир Трохимович присутнім.

До сліз розчулили ювіляра вітання від завідувача й викладачів кафедри, де він працює, та від студентів і випускників.

Мистецькі дарунки йому підготували артистии — вокальний колектив ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва «Серця трьох» та хоровий колектив Черкаського шовкового комбінату «Спадщина».

Іван Бондар щиро подякував усім гостям і своїй родині за любов і підтримку. Після урочистостей усі охочі могли привітати ювіляра та оглянути його картини.

Виставка діє протягом місяця: з 1 жовтня до 1 листопада, з 10:00 до 17:00.

 

 

Детальніше в сюжеті ТРК «Ільдана»:

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького