Студенти Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького прослухали лекцію на тему «Українсько-казахський міжпарламентський діалог», яку прочитав запрошений спікер — народний депутат України, голова депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Казахстан, засновник проєкту «Юрта незламності» Сергій Нагорняк.

Захід відбувся за сприяння Українсько-Тюркського Центру. Лекція проходила у форматі онлайн. До неї долучилися студенти та викладачі з багатьох закладів вищої освіти.

У ході лекції говорили про відносини між Україною та Казахстаном. Ця інформація допоможе студентам у написанні есе для всеукраїнського конкурсу есеїстики на тему: «Українсько-казахський діалог: від Тараса Шевченка до «Юрти незламності», який проводиться за підтримки Сергія Нагорняка та присвячений Дню незалежності Казахстану, який відзначається 16 грудня.

Під час спілкування спікер відповідав на питання слухачів. Зокрема студентів ННІ української філології та соціальних комунікацій цікавило, що пов’язує Черкащину з Казахстаном.

— Казахи з великою повагою ставляться до творчості Тараса Шевченка. Вони «по-доброму» вважають його своїм тому, що велика кількість віршів та картин були написані   саме в Казахстані, — зауважив народний депутат.

Сергій Нагорняк також розповів про проєкт «Юрта незламності», в межах якого казахи допомогли Україні юртами. Першу юрту незламності встановили в місті Буча в часи блек-аутів. Це місце стало дуже популярним серед населення. Люди йшли заряджати гаджети та пригощатися національними казахськими стравами, кавою та чаєм.

Наприкінці зустрічі учасники отримали поради, як написати есе так, щоб виграти головний приз від Сергія Нагорняка.

— Потрібно відкрити серце, помріяти та почитати інформацію про Казахстан. Так ви знайдете натхнення та зрозумієте, як краще написати есе, — порадив Сергій Нагорняк.

Усі охочі взяти участь в конкурсі з написання есе можуть обрати одну з цих тем:

1. Українсько-казахський діалог.

2. Тарас Шевченко в степах Казахстану.

3. Казахстан у творчості Великого Кобзаря.

4. «Юрта Незламності» як важливий геополітичний проєкт та явище культурної дипломатії.

5. Казахський поет Жамбил Жабаєв (Джамбул Джабаєв) і Україна.

6. Роль міжпарламентського діалогу в розвитку українсько-казахських відносин.

До участі в конкурсі запрошуються представники молоді віком від 17 до 27 років. Роботи можна надсилати  до 15 грудня на пошту Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. з поміткою «Україна — Казахстан». Крім самого есе обов’язково слід вказати своє ПІБ, номер телефону, назву університету та спеціальність.

Вимоги до есе: шрифт Times New Roman, 14 кегль, одинарний міжрядковий інтервал, обсяг — до 5 сторінок.

Результати конкурсу буде оголошено 16 грудня.

Учасники, які посядуть 10 призових місць, будуть нагороджені подарунками.

Кураторка конкурсу — Марина Гончарук.

Автори тексту: Аніта Романова, Крістіна Мельник, студентки 1-ВБ курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій.

Фото: Родіон Прохоров, студент 2-Ж курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій.