Завершила роботу XXIV Всеукраїнська наукова конференція молодих учених «Актуальні проблеми природничих і гуманітарних наук у дослідженнях молодих учених «РОДЗИНКА — 2022» в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Онлайн-засідання секції «Початкова освіта» в ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи та мистецтва розпочала вітальним словом в.о. завідувача кафедри початкової освіти Наталия Байдюк. Привітали учасників конференції й керівник секції Тетяна Зорочкіна, доцент Валентина Мовчан, старший викладач Екатерина Ткаченко, доцент Наталія Зобенько.

Цьогоріч у збірниках матеріалів конференції представлено 23 наукові доповіді учасників напряму початкової освіти.

Актуальні дослідження розвитку початкової освіти заслухані у доповідях Антоніни Данілової, Тетяни Кодь, Марини Сав‘яненко. Однією з найбільш дискусійних є проблема інклюзивної освіти. Основні позиції у забезпеченні права кожної дитини з особливими освітніми потребами на освіту висвітлені у доповідях Альончик Шаповал, Тетяни Осейко.

Під час онлайн-засідання секції “Реклама та PR у медіагалузі” в ННІ української філології та соціальних комунікацій з доповідями виступили студенти: Катерина Бородай, Юлія Канцуренко, Тетяна Комишна, Ангеліна Марущак, Софія Пастушенко, Ольга Приймачук, та Діана Осейко та Катерина Бондаренко.

Презентовані дослідження охоплюють актуальні теми галузі: різні аспекти інтернет-маркетингу, соціальні мережі як інструмент рекламування та особливості їхнього візуального оформлення, специфіку створення рекламних повідомлень та інші.
На засіданні секції також були присутні члени кафедри журналістики, реклами та PR-технологій: доцентка Наталия Ковтун, доцентка Олена Надточій, старша викладачка Svitlana Koval та ін.

Актуальні теми у наукових доробках представили й студенти-видавці під час засідання секції «Видавнича справа та редагування» під керівництвом доцентки Олени Погрібної. Зокрема, студентка 3-ВБ курсу Юлія Капуш дослідила проблему цінності книги як товару крізь призму питання воєнного стану. Цікавими були наукові розвідки у сфері видавничої справи й інших студентів, які взяли участь в засіданні секції: Дмитра Грановського, Анастасії Калиновської, Аліки Жаркової.

В ННІ природничих та аграрних наук відбулося засідання секцій «Агрономія», «Ботаніка», «Біохімія», «Зоологія», «Екологія та навколишнє середовище» (модератор – викл. Олександр Коробко). «Хімія та методика викладання хімії» (модератор – н.с. Наталія Карауш-Кармазін).

У роботі конференції взяли участь науковці, аспіранти та студенти інституту. З вітальними словами до учасників заходу звернулися, зокрема, директор інституту Максим Гаврилюк, професор кафедри Борис Мінаєв, в.о. завідувача кафедри Юлія Шафорост та голова Ради молодих учених Наталія Карауш-Кармазін. Під час пленарного засідання професор Борис Мінаєв представив останні результати досліджень своєї школи молодих науковців та розповів про Черкасин — наноматеріал 21-го століття.

Цього року у збірниках матеріалів конференції представлено 418 наукових доповідей українських і закордонний молодих учених, опублікованих на 1136 сторінках за 5 науковими напрямами.

Дякуємо учасникам, які долучилися до секційних засідань, та бажаємо подальших наукових успіхів!

Мирного неба нам усім!