Виставка з нагоди 160-річчя перепоховання Тараса Шевченка була представлена у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького 2 червня.

Автор ідеї та організатор — філателіст, член Черкаського земляцтва у Києві Олександр Канівець. Експозиція була оформлена за підтримки навчально-наукового інституту української філології та соціальних комунікацій.

Розпочав захід зі вступного слова ректор ЧНУ Олександр Черевко:

— Тарас Шевченко — геній українського народу, тому Черкаський національний проводить різні заходи з метою популяризації видатної постаті серед студентів. З огляду на це, ми й долучилися до проведення виставки унікальних конвертів. Дякую ініціатору Олександру Канівцю, адже він робить дуже важливу справу, — зазначив ректор.

Виставка філателії «Останнім шляхом Кобзаря» — унікальна колекція експонатів, зібраних з ініціативи Олександра Канівця в ході проведення у 2011 році Міжнародного поштового походу-реквієму за маршрутом перевезення тіла Т. Г. Шевченка з Санкт-Петербурга в Канів у 1861 році.

З групою однодумців філателіст досконально вивчив маршрут, яким, виконуючи останню волю поета, друзі везли його тіло на перепоховання. Цей маршрут зі Смоленського цвинтаря у Санкт-Петербурзі до Канева, в якому на Чернечій горі його перепоховали.

— У цьому році відзначається 160 років від дня смерті й перепоховання Шевченка в Україні згідно з його «Заповітом». Уперше за ці роки проводиться пересувна виставка з експозицією «Останнім шляхом Кобзаря» і посмертною маскою Шевченка. За ці десять років експозиція побувала в 97-ми населених пунктах областей України, — розповів Олександр Канівець.

На виставці було представлено особливо цінний експонат — посмертну маску Тараса Шевченка. Для кожного з перелічених міст, через які проходив останній шлях Кобзаря, були виготовлені за спецзамовленням конверти з тематичними зображеннями. Під час маршруту здійснювалося спецпогашення конвертів у кожному місті та містечку відповідно до дати і навіть години перебування в ньому траурної процесії 160 років тому.

Звернувся до присутніх і голова Черкаської обласної організації Спілки письменників України, професор ННІ української філології та соціальних комунікацій, директор Центру шевченкознавчих досліджень Володимир Поліщук:

— Сьогоднішня виставка — це ще один дотик до великої події, яка сталася 160 років тому, коли відбулося перепоховання Тараса Шевченка із Санкт-Петербурга в Україні, на Чернечій горі в Каневі. Олександр Канівець провів справді грандіозну подвижницьку роботу. Цей шлях Кобзаря описаний у багатьох спогадах, у різних матеріалах та фотографіях, але він обрав свою версію відтворення цього шляху, а саме через філателію та конверти, відправлені з тих населених пунктів, де у свій час перевозили тіло Тараса Шевченка. І це безумовно, заслуговує щирої подяки.

Сам Олександр Канівець вважає Черкащину серцем України, а тих, хто народилися на Черкащині — людьми титанічної величі  і патріотизму українського духу. Він з трепетом ставиться до пам’яті свого великого земляка Шевченка і вважає, що вшанування його пам’яті об’єднує всіх українців.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Автор: студентка 2-Ж курсу Олена Каплій

Фото: студент 1-ВБ курсу Андрій Найда