Ще вчора студенти, а сьогодні — випускники Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького 2021 року.

Для них роки під час навчання були часом розвитку, реалізації, формування себе як особистості, пошуків, кардинальних змін, нових знань, отримання досвіду. До «найкращих років» жоден не залишився байдужим. То що ж змінилося під час студентства і як на це повпливало навчання у ЧНУ, розповіла в інтерв'ю випускниця психологічного факультету Дар'я Козаченко. 

— Порівняй себе, випускницю ЧНУ, із собою ж, абітурієнткою, яка тільки-но дізналася, що вступила до університету. Які твої риси з часом змінилися? Які очікування виправдалися, а що виявилося ілюзією?

— Ох, складно порівнювати двох таких різних людей. Уже на теперішньому етапі здається, що нині мені притаманні відмінні риси, і змінилось максимально все. Можливо, це лише здається. Але з впевненістю скажу, що навчання на психологічному факультеті навіть перевищило мої очікування, і я точно отримала неймовірний досвід, який буду пам'ятати все життя і який вдало вже зараз використовую.

— Де ти зараз працюєш? Які професійні навички, що ти отримала під час навчання, тобі знадобилися?

— Я працюю психологом у центрі психологічного розвитку для дітей, де допомагаю діткам зрощувати їх ментальне здоров’я, що є неймовірно важливим для майбутньої особистості. Навички, які я використовую — це всі здобуті знання, адже не лише дитячу та педагогічну психологію там застосовую, а й багато інших знань, наприклад, при роботі з батьками або ж проведенні практикумів для дорослих. І загалом, знання із психології — це те, що потрібно людині на кожному кроці, а тим більше фахівцю.

— Що ти вважаєш головним у вихованні дітей?

— Я вважаю, що основне правило у вихованні дитини майже повністю може зобразити одна фраза: «Займіться вихованням себе, адже дитина все одно буде схожою на вас».

— Щодо важливих знань з психології: які аспекти варто усвідомити кожній людині, щоб полегшити і водночас покращити своє життя?

— Психологія насправді не дуже конкретна наука, адже в нас все індивідуалізовано. У кожної людини можуть бути свої «секрети», які їй допоможуть полегшити життя. Зараз надважливими є знання про наш мозок і його функціонування, навіть на простому рівні. Якщо людина знає, як функціонує її найголовніший орган (як формує думки, які помилки інколи допускає), то вона зможе більш вправно керувати своїм життям з допомогою цього інструменту.

— Опиши свій професійний шлях. Як змінилися твої вподобання? Чи продовжуєш ти рухатися в тому напрямку, який планувала на початку першого курсу?

— Обираючи спеціальність, я точно знала, що буду психологом, але це було тим єдиним, що я знала. Бо на першому курсі не мала ні чіткого плану, ні конкретних бажань, ні вподобань у напрямі майбутньої роботи. Але з кожним роком я все більше розуміла, що мені подобається, і будувала все чіткіше бачення свого майбутнього у психології. Зараз, на 4-ому курсі, маючи диплом, я ще досі не на 100% знаю, чого конкретно хочу, але точно знаю, що не зійду зі шляху, який мені відкрив факультет.

— Твої найбільші здобутки під час студентських років.

— Найбільшим здобутком я вважаю те, що тепер я маю нестримне бажання вчитись.

Коли ти захоплений своєю справою, коли чотири роки тебе зацікавлювали й навчали різних напрямів, то потім ти вже не можеш зупинитись.

І психологи — це дійсно ті люди, які навчаються все своє життя і постійно розвиваються.

— На твою думку, викладач може стати справжнім другом? Які в тебе були стосунки з викладачами?

— На мою думку, викладач має бути справжнім другом для студентів, бо тільки справжній друг може знайти такий підхід, який зацікавить студента і відкриє йому чарівність дисципліни, що викладається. На нашому факультеті я ніколи не відчувала якоїсь нерівності з викладачами, на парах завжди була неймовірна дружня атмосфера. І мої стосунки з викладачами були крутими.

Це те неймовірне відчуття, коли постійно знаєш, що можеш просто підійти, запитати пораду, поговорити, і тебе завжди вислухають та зрозуміють.

— Чи продовжиш ти спілкування з одногрупниками після завершення навчання? Студентські роки були «багаті» на справжніх друзів і (чи) кохання?

— Так, я точно продовжу спілкування з одногрупниками, адже за роки навчання багато з них стали мені справжніми друзями. На факультеті я знайшла чудове коло підтримки, неймовірних багатогранних особистостей та, так, навіть кохання.

— Твій найяскравіший/найкумедніший спогад зі студентського життя.

— Спогадів дуже багато, по них можна було б книгу написати. Найбільше запам'ятався перший екзамен, коли були ще часи, де ми дуже нервували, обговорюючи свої хвилювання й водночас обираючи наступну «жертву», яка піде відповідати далі. 

— Якби ти мала можливість повернутися в минуле, то що ти змінила б?

— Не змінила б нічого.

— Твій меседж першокурсникам.

— Чотири роки пролітають зі швидкістю світла, тому проведіть їх так, щоб потім було, що згадати!

БЛІЦОПИТУВАННЯ

— Студентські роки – найкращі роки. Погоджуєшся з цим твердженням?

— Так.

— Пора студентства – це … (три слова-асоціації).

— Запал, друзі, інсайти.

— Якби у книги був сюжет твого життя (твоїх студентських років), то яку назву мала б книга?

— «Одного разу у психолога»

— П’ять слів, з якими в тебе асоціюється Черкаський національний університет?

— Психологія, гуртожиток, мрії, друзі, дорослість.

— Улюблений афоризм (твоє кредо).

— Якщо ти не знаєш куди йдеш, то, найімовірніше, прийдеш не туди, куди хотів.

— Твій найбільший страх.

— Не реалізуватись як спеціаліст, як психолог.

— Твоя найсміливіша мрія.

— Відкрити свій психологічний центр.

— Що треба робити, аби бути щасливою людиною?

— Зрозуміти, що означає для тебе щастя. Для мене щастя — це така ніби дуже банальна штука у наш час — книги.

З кожною книгою я ніби відкриваю якийсь новий світ, нову галактику і нову себе, яка вже після її прочитання вдосконалюється і рухається вперед.

Кожного разу, відкриваючи нову книгу, надруковану чи в телефоні, відчуваю неймовірну ейфорію і розумію, що насправді можливо все.

Бажаємо успіху Дар'ї і сподіваємося, що розмова буде корисна і для «студентів-початківців» Черкаського національного університету!

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Фото з особистого архіву Дар'ї Козаченко