Уперше в Черкасах відбулися змагання ветеранів і добровольців, які зазнали травм на війні, — «Ігри Нескорених».

Понад 130 спортсменів з різних областей України прибули до міста. До проведення «Ігор Нескорених» долучилися також студенти та викладачі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Вони були й волонтерами, і суддями в журі, й учасниками змагань. Так, аспірант ННІ міжнародних відносин історії та філософії, ветеран АТО Ярослав Платмір здобув два перші місця в штовханні ядра і метанні диска.

Ректор ЧНУ Олександр Черевко прокоментував подію та привітав студента з перемогою:

— Ми турбуємося про бійців, які боронять нашу країну від агресора. Дбаємо про їхній соціальний захист і комфортні умови навчання. І, звичайно ж, пишаємося ними. Вони постійно дають нам для цього приводи. Так, нещодавно наш аспірант Ярослав Платмір захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня «доктор філософії». А сьогодні ми вже вітаємо його з успішним виступом на спортивних змаганнях. Віримо, що попереду в нашого аспіранта ще багато перемог і бажаємо не зупинятися на досягнутому!

Завітав на захід підтримати «своїх» і перший проректор ЧНУ Василь Мойсієнко:

«Підтримуємо і зичимо успіхів учасникам від Черкаської області, а особливо аспіранту Ярославу Платміру, який є справжнім героєм російсько-української війни та успішним спортсменом», — написав на сторінці у фейсбуці науковець. 

Про важливість заходу розповіла координаторка проєкту «Ігри Нескорених» в Україні Оксана Горбач:

«Тут на спортивних майданчиках учасники самореалізуються, вони знову досягають, знову захищають честь свого мундиру чи країни на полі, просто це поле тепер спортивне. Саме тому «Ігри Нескорених» дарують учасникам віру в те, що все буде добре», — зазначила організаторка.

Вона вважає, що приклад учасників змагань надихне інших, які поки що не спробували себе в спорті й не відчули смаку перемог. Їм ще належить дізнатися, що спорт допомагає повернутися до життя.

Урочистості відкрив міський голова Анатолій Бондаренко. Він нагадав, що учасники змагань — це люди, які першими піднялися на захист Батьківщини у 2014 році. Він побажав їм залишатися завжди першими у спорті. Змагатимуться ветерани у таких дисциплінах: легка атлетика (біг 100 м, біг 400 м, біг 1500 м), штовхання ядра, метання диску, паверліфтинг (жим лежачи), веслування на тренажерах (спринт 1 хв), веслування на тренажерах (витривалість 4 хв) та велоспорт (на шосе, 5 км).
 
Довідка. Міжнародні «Ігри Нескорених» заснував онук британської королеви принц Гаррі. В них беруть участь поранені військовослужбовці та пов'язані з ними ветерани у таких видах спорту, як баскетбол на візках, волейбол сидячи і веслування в залі. Перші «Ігри Нескорених» відбулися 2014 року в Олімпійському парку королеви Єлизавети у Лондоні. Україна приєдналася до змагань у 2017 році. Тоді наші спортсмени змагалися в канадському Торонто.
 
 
Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького