«Є строга радість – взять трамплін рекордний. Без публіки. Без премій. Без журі» — ці слова належать відомій українській поетесі Ліні Костенко.

Вони є своєрідним кредо Анатолія Самохотова, директора Червонослобідського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 Червонослобідської сільської ради Черкаської області. Для нього взяти трамплін та встановити свій власний рекорд – це бути  вчителем, спілкуватися з дітьми, розкривати їхні таланти, допомогти кожній особистості, повірити в себе та свої здібності. Саме таке життя, сповнене перемог і невдач, суперечок і компромісів, труднощів і переживань, обрав Анатолій Олександрович.

Випускник ННІ «Історії та філософії» ЧНУ ім. Б. Хмельницького розпочинав свою кар’єру педагогом-організатором та вчителем історії  у Червослобідському закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 2, де і познайомився зі своєю майбутньою дружиною. З 2015 року — очолює (свою рідну школу)  Червонослобідський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1, Інноваційну школу Черкащини. Під його керівництвом творчий колектив школи плідно працює, втілює у життя сучасні інновації, бере участь у міжнародних проєктах. «Мислимо креативно, працюємо по-сучасному, виховуємо по-новому» — девіз навчального закладу.

Анатолій Олександрович особистим прикладом надихає колег на участь у різноманітних конкурсах і змаганнях. У 2020 р. він став призером обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «Учитель року» в номінації «Історія» (Диплом ІІІ ступеню), у 2021 році — призер Всеукраїнського конкурсу «Учитель року» в номінації «Керівник закладу освіти» (Диплом ІІ ступеню).

Анатолій Самохотов: «Моє покликання відкривати світ, допомагати дитині самостверджуватися. І в цьому процесі вчитель і учень доповнюють один одного. Коли це відчуваєш, стає легко. Мені самому подобається вчитись. Я часто пригадую чудові студентські роки, найкращих викладачів, археологічну, архівну та педагогічну практику.

Мабуть, тому протягом 2019–2021 років я здобув другу вищу освіту в ЧНУ ім. Б. Хмельницького за напрямком «Публічне управління та адміністрування».

Піднімаючись по східцях знань, я можу спостерігати, як зростають і розвиваються мої учні, а разом з ними зростаю і розвиваю свої вміння і я».

Олена Сухушина, заступниця директорки з організації виховної роботи