Викладачка кафедри державної служби, публічного адміністрування та політології Черкаського  національного університету імені Богдана Хмельницького, кандидатка політичних наук Олександра Дем’яненко взяла участь у Будапештському форумі, що відбувався 22—23 вересня в стінах Центрально-Європейського університету.

Тема форуму — побудова стійких демократій. Упродовж двох днів науковці, члени Європейського парламенту, посли країн ЄС, ексміністри закордонних справ, мери європейських столиць, журналісти, громадські діячі та представники міжнародних організацій та фондів дискутували про усталені традиції і загрози демократії, зміну світопорядку та російську агресію проти України. 

Окремі панельні дискусії стосувалися таких тем:  

— стійкість демократії: відбудова та консолідація демократії в епоху популізму; 

—  соціальна та економічна стійкість: подолання нерівності під час і після пандемії коронавірусу; 

— екологічна стійкість: потреба в сміливій політиці для прискорення переходу до зеленого середовища; 

— технологічна стійкість: політичні відповіді на швидкі технологічні зміни та проблеми громадського здоров'я. 

Питання війни в Україні, її причин та наслідків пройшло наскрізною ниткою через усі теми, що обговорювалися. 

Гострі дискусії між учасниками форуму торкалися політики Євросоюзу з підтримки України та розширення членства в ЄС. Зокрема, чи дійсно захід колективний і консолідований? Яка роль України у ЄС? Чи дієвими є реагування ЄС щодо російської війни та підтримка України? Якою має бути стратегія ЄС щодо Балканських країн? Якою має бути позиція щодо Тайваню? Які перспективи вступу до ЄС Молдови, Грузії? Туреччини? Коли Україна може стати повноцінним членом ЄС? 

— Підтримка і оптимізм спікерів з одних країн Європи змішувалися з жорсткими заявами та критикою інших. Далеко не всі країни ЄС однаково оцінюють російську загрозу. Так само як не всі поділяють оптимізм щодо повноцінного членства України в ЄС у найближчі роки. Водночас за 7 місяців війни росії проти України багато держав переглянули свою позицію й активно підтримують ідею якнайшвидшого вступу України до ЄС. На порядку денному — збереження форми правління з наголосом на парламентаризмі, подальшому реформуванні державних інституцій, боротьбі з корупцією. Водночас представники країн ЄС обіцяють подальшу підтримку — фінансову, політичну, економічну, —  ділиться враженнями науковиця.

На думку Олександри Дем’яненко,  якість університетської освіти залежить від рівня викладача, його професійних компетентностей, вміння тримати руку на пульсі часу, зосереджуватися на актуальних проблемах та технологіях сучасності. Одним із таких засобів є участь у наукових форумах різного рівня. Дуже важливою для фахівця у галузі політичних наук є участь у заходах, де до обговорення актуальних тем одночасно залучені і науковці, і політики, і журналісти, і представники громадського сектору. Дискусії у такому середовищі закладають  основу стратегічного мислення щодо основних політичних, соціальних, економічних та екологічних перетворень нашої епохи, що впливають на Європейський Союз та весь світ.

Кафедра державної служби, публічного адміністрування та політології