bgb
 
 
 
 
 

Студенти ННІ української філології та соціальних комунікацій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького 10 жовтня 2024 року відвідали Черкаське відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ).

Студенти спеціальностей 035.01 «Філологія (українська мова та література)», 035.10 «Філологія (прикладна лінгвістика)» і 014.01 «Середня освіта (українська мова і література)» взяли участь у засіданні круглого столу «Судова експертиза як незаперечний доказ при винесенні судового рішення».

Модератором зустрічі була завідувачка Черкаського відділення КНДІСЕ Антоніна Єфіменко, а координаторами — судова експертка Черкаського відділення КНДІСЕ Анна Стромило, яка водночас є здобувачкою освітнього ступеня «магістр» зі спеціальності 035.10 «Філологія (прикладна лінгвістика)» ЧНУ, та Тетяна Щербина, доцентка кафедри українського мовознавства і прикладної лінгвістики.

Під час заходу здобувачі ознайомилися з діяльністю Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, досвідом роботи фахівців лабораторії криміналістичних досліджень, а також було окреслено перспективи працевлаштування майбутніх філологів. Розповідаючи про історію створення закладу й презентуючи результати діяльності його відділів, завідувачка Черкаського відділення КНДІСЕ акцентувала на запотребуваності висококваліфікованих фахівців із широким спектром філологічних знань, зі сформованими вміннями співпраці з колегами, доброзичливого спілкування, якісного вирішення проблемних ситуацій. Антоніна Єфіменко наголосила на універсальності філологічного фаху, потребі у фахівцях, які можуть виконувати лінгвістичну експертизу усного мовлення, семантико-текстуальні дослідження дописів у соціальних мережах, авторознавчу експертизу писемних текстів, експертизу відео- і звукозапису, почеркознавчі дослідження тощо.

Зацікавлення студентів викликали доповіді фахівців Черкаського відділення КНДІСЕ, зокрема, заступника завідувача Олександра Мамчура «Почеркознавча експертиза. Особливості дослідження», судового експерта Анни Стромило «Об’єкти дослідження в судових психологічних експертизах та експертизах із застосуванням комп’ютерного поліграфа» та головного судового експерта Таїси Крикливенко «Технічна експертиза документів — один із видів криміналістичних досліджень». Учасники круглого столу виявили зацікавленість порушеними проблемами, ставили запитання під час обговорення тем, дискутували.

Неабияке враження на здобувачів освіти справило ознайомлення з обладнанням, яке використовують фахівці Черкаського відділення КНДІСЕ під час проведення судових експертиз, а також можливість особисто взяти участь у дослідженнях, про що студенти зазначили у відгуках:

– Дуже сподобався захід. Загалом за період навчання не так часто були такі очні зустрічі – то Covid, то початок повномасштабного вторгнення. Було цікаво на всіх етапах заходу – і там, де загалом розповідали про експертизи, і там, де практично демонстрували процедуру проведення. Проте найбільше мене зацікавила інформація про почеркознавчу експертизу й приклади її застосування, адже ми вивчали в університеті дисципліну «Лінгвістична експертиза» і це безпосередньо пов’язано з моїм фахом. Імовірно, у майбутньому я розгляну можливість працевлаштуватися в такому закладі [Анастасія Судакова, магістрантка 2 року навчання за спеціальністю «Філологія (прикладна лінгвістика)»].

– Захід дуже сподобався, відкрила для себе багато нового. Експерти змогли зацікавити нас та розпалити бажання спробувати й себе в цій галузі. Найбільше враження справила дактилоскопічна експертиза, було неймовірно цікаво побачити, як у реальності працює те, що ми звикли бачити лише в кіно чи в серіалах. Насправді це була чудова можливість ближче ознайомитися зі спеціальністю, яка може стати нашою роботою в майбутньому [Ірина Семенуха, бакалавр 4 року навчання за спеціальністю «Філологія (українська мова та література)»].

– Екскурсія до Черкаського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз стала неабияким поштовхом на шляху до вибору майбутньої сфери реалізації. Тестування сучасного професійного обладнання, секрети поліграфа, особливості роботи експертів, практичне застосування мовознавчих знань під час досліджень справили на мене незабутнє враження [Ілона Кульбіда, бакалавр 3 року навчання за спеціальністю «Філологія (українська мова та література)»].

– Перебуваю під незабутніми враженнями від екскурсії до Черкаського відділення КНДІСЕ. Було надзвичайно цікаво послухати розповіді всіх працівників. Особливо мене вразило те, як такі тендітні жінки виконують складну й небезпечну роботу в умовах воєнного часу [Катерина Маслюк, бакалавр 3 року навчання за спеціальністю «Середня освіта (українська мова і література)», освітня програма «Українська мова і література та англійська мова»].

– Екскурсія справила на мене незабутнє враження. До цього мені не доводилося бувати на подібних заходах, тому все, що розповідали працівники інституту, стало для мене абсолютно новим та пізнавальним. Особливо цікаво було побачити на власні очі поліграф та поспостерігати за тим, як він працює [Марія Маслюк, бакалавр 3 року навчання за спеціальністю «Середня освіта (українська мова і література)», освітня програма «Українська мова і література та англійська мова»].

– Я мала неймовірну можливість відвідати Черкаське відділення КНДІСЕ. Найбільше мене вразила кількість досліджень, які проводять на базі цього закладу (а їх, до речі, близько ста). Також не можуть не захоплювати розповіді судових експертів, які постійно працюють над найважчими справами не тільки в межах нашої області, а й усієї України [Юлія Сердюк, бакалавр 3 року навчання за спеціальністю «Середня освіта (українська мова і література)», освітня програма «Українська мова і література та англійська мова»].

– Це було дуже цікаво й захопливо: кримінальні справи, підроблені гроші, лінгвістичний аналіз заповітів на оригінальність… Найбільше запам’ятався тест на поліграфі: реакція Анастасії на значущу для неї інформацію, зокрема на різні імена, цікаві факти про жіноче і чоловіче дихання. Вражає те, що наша професія може допомагати в таких серйозних справах. Завдяки цій екскурсії в нас з’явилося більше мотивації опановувати обрану спеціальність. Дякуємо за такий безцінний захід, що був пізнавальним і подарував нам прекрасні емоції [Дар’я Діденко, бакалавр 2 року навчання за спеціальністю «Філологія (українська мова та література)»].

Організатори круглого столу окреслили перспективи подальшої співпраці, зокрема домовилися про підписання меморандуму між Черкаським національним університетом імені Богдана Хмельницького та Черкаським відділенням Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, а також висловили сподівання на те, що когорту фахівців Черкаського відділення КНДІСЕ незабаром поповнять талановиті філологи-випускники ЧНУ імені Богдана Хмельницького.


Кафедра українського мовознавства і прикладної лінгвістики