bgb
 
 
 
 
 

Колектив Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького взяв участь у жалобних заходах до Дня пам’яті жертв голодоморів. 24 листопада Черкаси разом із усією Україною згадали страшні події в історії країни.

Сотні людей, серед яких університетська громада, представники міської й обласної влади, військові, духівництво, зібралися на панахиду біля пам’ятного знака жертвам голодоморів та політичних репресій у Соборному парку.

Поминальний молебень відслужили священики різних релігійних конфесій. Проректори, керівники відділів, викладачі, представники профспілкового комітету та студентської ради університету поклали квіти до пам’ятного знака і пройшли жалобною ходою вулицями Черкас.

Уже традиційно на Соборній площі міста пам’ять співвітчизників вшанували хвилиною мовчання. Насамкінець  було запалено свічки і викладено їх у формі хреста.

— Треба пам’ятати про геноцид української нації, щоб подібне більше ніколи не повторилося, щоб цей злочин проти українського народу не був забутий, — переконаний ректор університету Олександр Черевко.

Ми повинні розповідати дітям про ціну хліба насущного, ціну боротьби за незалежність і державність, яку заплатили наші предки — і у війнах, і в часи репресій та геноциду, і на Майдані. І про ту ціну, яку сьогодні платимо ми, воюючи на сході з російським агресором.

За словами ректора, тема голодоморів, геноциду українського народу порушується в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького постійно. Науковці досліджують ці питання і якомога ширше інформують громадськість.

Цього року в університеті пройшов Всеукраїнський круглий стіл із міжнародною участю «Голодомор 1932-1933», відбулися лекції, кураторські години, організовано тематичні виставки та інсталяції. Викладачі Черкаського національного університету постійно проводять роботу, аби  нинішня молодь мала достатню кількість інформації для розуміння справжньої української історії.

Марина Клімчук, студентка 4-Ж ННІ української філології та соціальних комунікацій
Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького