Вручення Всеукраїнської літературної премії імені Василя Симоненка відбулося у Черкаській ОУНБ імені Тараса Шевченка 28 травня.

Нагорода встановлена Черкаською обласною радою, Черкаською обласною державною адміністрацією за підтримки Національної спілки письменників України, Черкаської обласної організації НСПУ, Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка та Ліги українських меценатів із метою вшанування пам’яті поета-гуманіста Василя Симоненка.

До творчих пошуків у галузі літератури, спрямованих на побудову незалежної демократичної України заохочують як початківців, так і професійних письменників 

Про це повідомляє кореспондент пресслужби ННІ УФСК.

Звернувся до присутніх та оголосив переможців голова конкурсної комісії Всеукраїнської літературної премії імені Василя Симоненка, професор ННІ української філології та соціальних комунікацій ЧНУ імені Богдана Хмельницького Володимир Поліщук:

— Через пандемію церемонія не пройшла традиційно у січні, та трапилася нагода зробити це сьогодні. Симоненківська премія — одна серед найповажніших літературно-мистецьких відзнак України, тож щиро дякую нашій обласній владі, яка підтримала ініціативу. Конкурсна комісія затвердила: перемогу зі збіркою віршів «Кахлі» одержав киянин Андрій Шийчук, а за книгу поезій «Сотворіння цвіту» — херсонець Анатолій Кичинський. Через перебування за кордоном Андрій Шийчук не зміг дістатися місця події. Ми раді вітати визначного українського поета, художника, лауреата Шевченківської премії, лауреата премії імені Данила Кононенка — Анатолія Кичинського, — говорить Володимир Поліщук.

Від імені всієї територіальної громади Черкас привітав цьогорічного лауреата Всеукраїнської літературної премії міський голова Анатолій Бондаренко.

— Щиро вітаю Вас із перемогою! Бажаю натхнення на створення нових чудових творів і дякую за внесок у розвиток українського слова! — зазначив міський голова.

Сам Анатолій Кичинський вважає найважливішим у літературі текст. Читачу не важливо, які звання має автор, його цікавить конкретний рядок. І хоча ставлення до цього має бути, як до прози життєйської, відчувається радість за здобуток. Він характеризує свою перемогу, як підняття на ще одну сходинку, з висоти якої можна якісніше корегувати твори. Із свого доробку поет продекламував вірші «Пам'ять іде…», «Ворон», «Мисливець».

ННІ української філології та соціальних комунікацій

Авторка: студентка 2-ВБ курсу Юлія Капуш

Фото: студентка 1-ВБ курсу Оксана Ковтюх