65-річчя ректора Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександра Черевка стало гарною нагодою для партнерів і колективу подякувати за багатолітню працю задля розвитку Черкащини і ЧНУ.

«Ваш управлінський талант, ентузіазм та професіоналізм багато років служать освітній галузі, а наполегливість є доброю запорукою успіху колективу університету.

Бути керівником такого закладу освіти — складна та відповідальна місія, що потребує неабиякої витримки, енергійності, компетентності та креативності.

Результатом Вашої діяльності на посаді ректора є гідні позиції Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького в освітніх і наукових рейтингах.

Вам є чим пишатись, адже випускники та викладачі університету — гідні захисники і патріоти, які стають до лав Збройних сил України та мужньо боронять нашу країну від ворогів.

Ваш трудовий шлях є справжнім прикладом для наслідування, а відданість роботі в поєднанні з життєвою мудрістю та особистими якостями забезпечили підтримку та повагу серед університетської спільноти», — зазначив у вітальному адресі Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Найвищою нагородою Національної академії педагогічних наук — медаллю «Володимир Мономах» — відзначив ювіляра президент Академії Василь Кремень.

Митрополит Черкаський і Чигиринський Владика Іоан висловив вдячність за підтримку і розбудову Православної Церкви України.

«Ми співпрацюємо з Олександром Володимировичем ще з помаранчевої доби, — зазначив він. — Тоді він був опорою української церкви, а зараз як член єпархіальної ради допомагає нам об’єднувати громади. Я дуже радий, що зараз Олександр Володимирович усі зусилля сконцентрував задля розвитку Черкаського національного університету».

До вітання приєдналася і знана меценатка, а в минулому — держслужбовиця Елеонора Левицька, яка відзначила, що на посаді очільника Черкаської ОДА Олександр Черевко відроджував історико-культурну і духовну спадщину області.

— Саме тоді в області почали рости українські церкви! — зазначила вона.

Міський голова Анатолій Бондаренко від імені Черкаської громади подякував ректору та вручив йому нагороду за звитяги в ім’я Черкас —  «Орден Остафія Дашкевича».

— Справжній патріот рідного краю, надзвичайно активна людина, яка завжди, навіть у складні часи, мала громадянську позицію. Багато років працювали разом. І зараз працюємо для того, щоб Україна була міцною, україномовною, європейською країною. Від імені громади міста Черкаси  бажаю, щоб Черкаський національний був серед лідерів освітніх закладів країни! — сказав він.

Роман Сущенко, перший заступник голови Черкаської обласної ради, вручив ректору Почесну грамоту Черкаської обласної ради за вагомий особистий внесок у сфері державної політики, високий рівень організації наукової й освітньої діяльності у підготовці університетом висококваліфікованих фахівців.

Від себе додав, що шанує Олександра Володимировича, його патріотизм і талант управлінця.

Араїк Мкртчян, депутат Черкаської міської ради, бізнесмен та благодійник теж долучився до вітань і подякував за співпрацю.

Слова вдячності адресували ювілярові військові, адже університет, очолюваний Олександром Володимировичем, постійно їх підтримує.

Особисто за допомогу Збройним Силам України привітали Олександра Черевка командир військової частини Національної гвардії України Олексій Турун.

Від імені профспілчан ювіляра привітали Анатолій Стеценко, голова обласного комітету Профспілки працівників освіти і науки України, та Ігор Погрібний, голова профкому Черкаського національного університету.

— Добра й здорова атмосфера панує в університеті, а це напряму позначається на тих здобутках, які має заклад освіти, — зазначив Анатолій Іванович. А Ігор Іванович додав, що університет за десять років каденції ректора зайняв гідне місце в українському освітньому середовищі.

Володимир Поліщук, голова Черкаської обласної організації національної спілки письменників України, вручив Олександру Черевку грамоту Спілки і сказав, що спілчани плідно взаємодіють з університетом. Окремо подякував Олександру Черевку за популяризацію постаті і творчої спадщини українського пророка Тараса Шевченка.

Юрій Присяжнюк, заступник гетьмана Українського козацтва з історичної спадщини, директор  науково-освітнього центру Українського козацтва ЧНУ наголосив, що за керівництва Олександра Володимировича в університеті настала «золота доба» для козацького руху.

Директор Центру креативних індустрій ЧНУ Вероніка Ганєчко та митець, Шевченківський лауреат Микола Бабак доєдналися до вітань. Микола Пантелеймонович підкреслив, що пройшов з Олександром Володимирович довгий шлях і реалізував низку успішних проєктів.

— Нехай же і наші задуми на перспективу впадуть на благодатний ґрунт! — побажав він, а Вероніка Ганєчко вручила ювілярові авторську нагороду від благодійної платформи UNITED24 — «Канівського лева».

Юрій Ткаченко, який упродовж 2014-2018 років очолював Черкаську ОДА, сказав:

— Я особисто вважаю вас наставником, тому що вчився у вас. Сьогодні в університеті ви передаєте молоді головні цінності і неосяжні мрії багатьох українців. Все, що ви пропонуєте і робите —  задля України та Черкащини. Хай у вас все складеться і хай здійсниться  головна мрія — перемога України.

За сприяння підприємцям, аграріям подякував Олександру Володимировичу засновник групи компаній «Надія» Андранік Казарян.
— Вас знають в Україні, вами пишається Черкащина. Ви є сьогоденням Черкаського національного, він розвивається разом із вами, — сказала директорка ННІ іноземних мов Людмила Швидка. До неї доєдналися директори навчально-наукових інститутів, навчально-наукових центрів, декани факультетів, професори, які згадали десятиліття успішної  праці в ЧНУ.

— Дякую за теплі слова — звернувся до присутніх Олександр Черевко. — Усі вони — про нас із вами, про Черкащину, рідну землю, Україну. Світоглядно ми всі з вами на одному боці, всі любимо рідну землю і працюємо задля її процвітання. Дякую всім партнерам, владі, колегам. Разом ми сильніші і зробимо більше!

Теплі і життєдайні вітання пролунали від  студради і учасників «Фабрики музичного мистецтва "Voices"».

Разом до Перемоги! 

 Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького