За результатами підсумків однієї з наймасштабніших інтелектуальних подій року — Малої академії наук України у 2022 році — перше місце в секції «Українська мова» здобула одинадцятикласниця Софія Бабій, науковою роботою якої керувала професорка Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, завідувачка кафедри українського мовознавства і прикладної лінгвістики Людмила Шитик.

Софія — учениця Тальнівського економіко-математичного ліцею. Її робота на тему «Стратегії перекладу англомовних фільмонімів українською мовою» серед шести перших місць, які здобули школярі Черкащини в III етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів. Допомагала юній науковиці досліджувати окреслену проблему також кандидатка філологічних наук, очільниця шкільного гуртка «Ерудит» Людмила Юлдашева.

— Людмила Петрівна — колишня аспірантка нашої кафедри, я була керівником її дисертаційної праці, — розповідає Людмила Шитик. — Отже, ми не тільки підтримуємо зв’язок із нашими випускниками, а й зберігаємо наступність поколінь. Софія, яку ми вітаємо з перемогою в конкурсі, — одна з найталановитіших її учениць. Задекларована тема дослідження сьогодні, як ніколи, на часі, адже стосується перекладу й дублювання іноземних фільмів українською мовою. Власне, перекладання назви фільму — це складний процес, який потребує не тільки знання конкретних мов та культур, але й проникнення в сутність твору, заглиблення в його ідею, проблематику, розуміння авторської інтенції, того, що режисер прагнув донести до глядачів. Ми бачимо, що юна філологиня блискуче впоралася з цим завданням.

Цьогоріч школярі області  продемонстрували найвищий переможний показник за всі роки МАН Черкащини, як повідомляють на сайті Черкаської ОДА: 6 перших, 4 других та 23 третіх місця.

Вітаємо переможців та раді будемо бачити серед студентів Черкаського національного!

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького