29 серпня до наукової бібліотеки Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького завітав уродженець Чорнобаївщини, наш відомий сучасник Володимир Недяк.

У новітній духовній історії України цей достойник займає доволі помітне місце як мистецтвознавець, художник, історик, етнограф, фотожурналіст, режисер кіно й телебачення, видавець. Володимир Недяк є фундатором і гендиректором унікального історико-етнографічному музею «Козацькі землі України» (його відкрито в рідному селі Володимира Володимировича Вереміївці). Поряд із цим він став засновником арт-галереї «Гетьманський скарб» (м. Київ) і президентом видавництва «Емма».

За вражаючу своєю фундаментальністю та ошатністю книга Володимира Недяка «Україна — козацька держава» (1215 с. А-3, 283 д.а.) поцінована найвищою літературною нагородою — Національною премією імені Т. Шевченка (увесь її грошовий еквівалент лауреат спрямував на поповнення експозиції свого музею у Вереміївці).

Поважний гість зустрівся з колективом наукової бібліотеки, розповів про свої будні мистця та поділився творчими планами. Звісно, він прибув до книгозбірні не з пустими руками: подарував бібліотеці два примірники  справді унікального видання Шевченкового «Кобзаря» (в-во «Емма», 2019, 569 с., А-3, 50 д. а.). Упорядником текстів та ілюстрацій, автором передмови та коментарів, редактором і видавцем став саме Володимир Недяк, а художником-ілюстратором — Амвросій Ждаха (1855 – 1927 рр.).  Це видання було визнано Книгою року.

Колектив наукової бібліотеки висловлює щиросердну вдячність відомому духовнотворцю за цікаву зустріч та щедрий книжковий дарунок. Нехай же в нього все вдається, що задумалося, задля процвітання України та її унікальної культури!

Григорій Голиш, директор наукової бібліотеки імені Михайла Максимовича