Студентка кафедри німецької філології Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Аліна Габелок («Середня освіта», ОП «Мова і література (німецька, англійська)») пройшла навчання у Німеччині.

Третьокурсниця стала учасницею літнього курсу німецької мови, культури та викладання мови «Internationaler Sommerkurs für deutsche Sprache, Kultur und Sprachvermittlung» в Університеті імені Фрідріха Шиллера у місті Єна, який відбувався з 7 по 25 серпня та базувався на співпраці між Єнським Університетом імені Фрідріха Шиллера та Гете-Інститутом.

Для учасників заходу з усього світу проводилися обома партнерами мовні курси, де викладали відомі професори Університету.

Аліна Габелок інтенсивно займалася удосконаленням німецької мови, ознайомилася з сучасними регіональними дослідженнями та значно покращила свої усні й писемні навички.

Літній курс пропонував семінари та лекції на теми: «Розвиток сучасної німецької мови через медіа та інші впливи», «Німецька мова для професії», «Літературні дослідження в епоху медіа», «Сучасні події в політиці, економіці та суспільстві». Семінари служили регіональній орієнтації та кращому міжкультурному порозумінню, адже учасники постійно працювали у змішаних групах.

Аліна активно долучалася до екскурсій територією Тюрингії та відвідала Ерфурт, Ваймар, Дрезден та Єну; брала участь у походах (у тому числі на гору Jenzig), переглядах фільмів, настільних іграх, грилю у парку, екскурсіях містом. Ознайомилася з будинками та творчим маєтком Гете та Шилллера.

Як майбутньому вчителю, Аліні було приємно перебувати у товариській атмосфері з професорами (Elllen Hascher, Katyaryna Lazitskaya та Thomas Müller). Вони радо ділилися своїм досвідом у викладанні мови. Зокрема, три чудові наставниці Elnura Turanova, Shausxuan Ma та Kartika Stela допомогли учасникам легко поринути в атмосферу німецького Університету, розібратися з лабіринтами кабінетів та прибрати відчуття ніяковості.

— Вдячна Університету імені Фрідріха Шиллера у місті Єна за можливість побачити захопливу красу природи Тюрингії, за дружню атмоcферу між викладачами та студентами; організаторам інтесивної мовної літньої школи — за їхню роботу та за цю неймовірну можливість відвідати іншу країну. Кафедрі німецької філології Черкаського національного університету — за надану можливість відвідати захід та покращити свій рівень мови, знайти нових друзів та отримати безліч позитивних вражень, які запам'ятаються надовго!

Викладачі кафедри німецької філології ЧНУ дякують професорці Лілії Безуглій за допомогу, а Fridrich-Schiller Universität Jena — за надану можливість відвідати «Міжнародний інтенсивний літній курс німецької мови, культури та викладання мови». Вони розраховують на подальшу плідну співпрацю.

 

Кафедра німецької філології