На базі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького 28 лютого 2024 року відбувся науково-практичний семінар на тему: «Природоохоронний менеджмент: можливості та перспективи».

У ньому взяли участь викладачі й студентів-біологи та екологи ННІ природничих та аграрних наук; працівники управління екології та природних ресурсів Черкаської ОВА та національного природного парку «Холодний Яр».

На початку заходу з вітальним словом до присутніх звернувся проректор з наукової та інноваційної діяльності Олександр Спрягайло. Зокрема, він наголосив на надзвичайній актуальності підготовки фахівців-біологів і екологів, які матимуть навички планування, організації та здійснення природоохоронного менеджменту. Особливо актуальним це завдання є у світлі перспектив приєднання України до Європейського Союзу, зокрема на тлі прийняття Європарламентом закону про відновлення природи Nature Restoration Law, згідно з яким в ЄС планується відновити щонайменше 20% екосистем суші та моря до 2030 року.

Спікерами семінару були знані в Україні та за її межами фахівці з охорони і збереження біологічногорізноманіття. Експерт з природоохоронної діяльності Петро Тєстов на основі власного досвіду та узагальнення кращих світових практик розповідав учасникам семінару про заходи зі збереження видів та оселищ. Його виступ викликав жваву дискусію. Зокрема, учасники семінару обговорювали розробку природоохоронних заходів на території НПП «Холодний Яр».

Виступ Анни Куземко, докторки біологічних наук, провідної наукової співробітниці Інституту ботаніки НАН України, членкині правління Української природоохоронної групи, національної експертки з планування управління Франкфуртського зоологічного товариства, стосувався менеджменту природоохоронних територій. Анна поділилася міжнародним досвідом та власними напрацюваннями, розробленими в ході участі в міжнародному проєкті зі збереження об’єктів природно-заповідного фонду Карпат.

До учасників семінару приєдналась народний депутат України Юлія Овчиннікова, яка є головою підкомітету з питань лісових ресурсів, об’єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об’єктів природно-заповідного фонду Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування. Вона зупинилась на зусиллях українських політиків з подолання наслідків війни Росії проти України в екологічній галузі. Наголосила на важливості підготовки в сучасних умовах фахівців-екологів та біологів, які можуть розв'язувати ці проблеми. Відповідаючи на запитання науковців і студентів, Юлія Юріївна розповіла про зміни в природоохоронному законодавстві Європейського Союзу та перспективах їх імплементації Україною.

Це вже не перший природоохоронний семінар із залученням запрошених лекторів, який організовує Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького. Упевнені, що такі зустрічі сприяють підвищенню рівня підготовки фахівців-біологів та екологів та працюють на майбутнє України.

ННІ природничих та аграрних наук