У читальному залі гуманітарних наук Наукової бібліотеки імені М. Максимовича ЧНУ імені Богдана Хмельницького відбулася публічна лекція Павла Кретова «ХХI століття і філософія: вибір катастроф».

Лекція відбулася в межах роботи Центру філософсько-теологічних досліджень та когнітивної риторики кафедри філософії та релігієзнавства ННІ міжнародних відносин, історії і філософії.

Непрості проблеми актуальності філософсько – антропологічної рецепції футурологічних проблем людської культури та цивілізації були спільно розглянуті та була здійснена спроба їх осмислення.

Окремо було підкреслено, що сучасна епоха і ринок праці потребують не лише вузькопрофільних спеціалістів, а й людей із широким світоглядом та умінням критично мислити. Саме ці якості формують такі дисципліни, як філософія.

Випускники філософських факультетів високо цінуються на ринку праці. За даними дослідження, опублікованого у Wall Street Journal, доходи випускників філософських кафедр американських університетів зайняли шістнадцяте місце в переліку п’ятдесяти спеціальностей та обійшли такі, здавалось би, прибутковіші сфери, як міжнародні відносини, бізнес-адміністрування та маркетинг (а також кілька природничих дисциплін). В Україні динаміка дещо інша, але тенденція незмінна — універсальна гуманітарна освіта сприяє монолітизації соціальних інститутів, а критичне мислення є запорукою спротиву технократичним диктатурам та популізму в політиці. Тому перспективи самореалізації фахівців із філософською освітою невпинно зростають і зростатимуть.

Організатори заходу дякують учням випускних класів шкіл міста, студентам, а також магістрантам, аспірантам та співробітникам, філософській спільноті університету, особисто Олені Астаповій та Оксані Пушонковій за участь та створення інтерактивного комунікативного поля. Окрему вдячність висловлюють співробітникам бібліотеки за підтримку і супровід.

 

 

Кафедра філософії та релігієзнавства