У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбулася презентація учнівського проєкту «Війна очима дітей. Два роки стійкості та незламності».

Проєкт реалізувала Ліга старшокласників Черкащини, а надалі за підтримки Черкаського інституту післядипломної освіти педагогічних працівників він вилився у збірку дитячих робіт «Мрії, обпалені війною».

Захід зібрав у ЧНУ школярів  і студентів, військових, а також владу, освітян, депутатів, представників громадських організацій.

Президентка Ліги старшокласників Черкащини Анастасія Тараненко розповіла про  роботу над проєктом та представила юних авторів збірки — школярів, які пережили окупацію, залишили рідні домівки і знайшли прихисток на Черкащині. Кращий малюнок зі збірки — «Оберіг захисника» — став листівкою. Вона була видрукувана коштом депутатки Черкаської міської ради, аспірантки Черкаського національного Валерії Шинкарьової.

Ректор університету Олександр Черевко звернувся до учасників:

— Такі заходи необхідні для збереження ментального здоров’я. Саме ментальному здоров’ю в університеті приділяємо велику увагу. Робимо те, що додає сил жити і боротися. І підтримувати наших захисників. За ці роки акумулювали і передали ЗСУ понад 3 мільйони гривень. Окрім того, війна породжує справжні осередки духовної стійкості. Таким є університетський колектив  «Voices»,  створений у перші дні вторгнення. Вірю в Україну, бо в ній є така молодь.

Перший заступник голови Черкаської ОВА Наталія Кравченко зазначила:

— Черкащина прийняла сотні тисяч людей із зони бойових дій, майже третина з них оселилася в області. У закладах освіти навчаються тисячі дітей, чия доля обпалена війною. Ми не вважаємо їх переміщеними особами, це жителі Черкащини, і ми робитимемо все, щоб вони тут залишилися. Наші освітяни докладають багато зусиль, щоб ці діти почувалися комфортно.

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко сказав:

— Я завжди мріяв, щоб населення міста Черкаси перетнуло позначку 300 тисяч. Це відбулося, але на жаль, через війну. Вона змінила життя мільйонів, тисячі знайшли притулок у нашому місті. Серед нових жителів багато дітей.

Ліга старшокласників восени минулого року презентувала збірку малюнків, створених дітками ВПО, «Мрії, обпалені війною». Цей проєкт став поштовхом для нового – «Війна очима дітей». Проєкт має ще й благодійну мету. Зібрані кошти планують витратити на закупівлю дронів для військових.

Дякую всім, хто долучився до організації та проведення цього заходу. Це ще один приклад того, як наші черкасці допомагають українським воїнам у боротьбі за свободу та незалежність України.

— Наші юні активісти вже отримали всеукраїнське визнання. Досвід Ліги старшокласників Черкащини матиме поширення серед школярів нашої держави. Упевнений, що з дітей цієї війни виросте потужна поросль, яка забезпечить нашій державі могутність і процвітання, — наголосив начальник управління освіти і науки ЧОВА Валерій Данилевський.

Думками  і враженнями поділилися ті, хто допомагав Лізі старшокласників Черкащини: ректорка КНЗ «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради» Наталія Чепурна, регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я Вікторія Шепіль, радниця міського голови з питань освіти та гуманітарної політики Валерія Шинкарьова, авторки та укладачки посібника «Мрії обпалені війною» Валентина Кудін та Людмила Цимбалюк. У режимі відеозв’язку доєдналася координаторка Всеукраїнської ради старшокласників Світлана Бут.

Найзворушливішими були розповіді самих школярів, чиї історії лягли в основу видання.

Авторка малюнка «Оберіг захисника», першокурсниця ЧНУ Анна Добровольська подарувала листівку директору Черкаського обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді, а нині військовослужбовцю Євгенію Королю.

Усі учасники прийняли рішення провести аукціон з продажу листівок «Оберіг захисника» з підписами відомих особистостей, які діти зібрали під час презентації.

Не нудилися й наймолодші учасники дійства. Для них провели  майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Вікторія Коваль, студентка 2-PR курсу, ННІ української філології та соціальних комунікацій

Ірина Березенко,  студентка 2-PR курсу, ННІ української філології та соціальних комунікацій

Вікторія Бондар, студентка 2-Ж курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій

 Родіон Прохоров, студент 2-Ж курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій

Фото: Денис Коваль, студент1-Ж курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій

Детальніше про подію пропонуємо переглянути у сюжеті на ТРК «Ільдана»: