Напередодні нового навчального року у Черкаському національному університету імені Богдана Хмельницького відбулося розширене засідання вченої ради.

Свій виступ ректор Олександр Черевко розпочав із хвилини мовчання, якою вшанували всіх загиблих у російсько-українській війні.

Звертаючись до присутніх, Олександр Володимирович розповів, що попри війну університет працює і розвивається. Відзвітував про успішну вступну кампанію. Нагадав, що робота над наступним набором студентів повинна початися вже з 1 вересня.

Щодо освітнього процесу, тут позиція ректора принципова — навчання має проходити офлайн. Таку ж позицію займає й Міністерство освіти і науки України. У цих умовах першочерговим завданням є безпека. Ректор закликав керівників навчально-наукових підрозділів відповідально поставитися до дотримання правил безпеки усіма учасниками освітнього процесу.

Наголосив і на підвищенні якості освіти. Зазначив, що пріоритетною є цифровізація і впровадження дуальної освіти. Значні перспективи відкриває міжнародна співпраця. Адаптуючись до викликів війни, університет повинен знаходити рішення, які могли б підтримати науку.

Потрібно також посилити патронатну роботу щодо військовослужбовців з-поміж студентів чи працівників університету, членів їхніх родин.

— В університеті працює 830 осіб та маємо понад 6,5 тисяч студентів. Це 7-тисячний колектив, про який треба дбати, який має бути в безпеці. Звісно хочеться, як і щороку, мати успіхи. Нашому університету останні 8 років це вдається. Ми перемістилися у загальнодержавному рейтингу закладів вищої освіти зі 138 на 38 місце, тобто подолали 100 сходинок. Тож плануємо не лише втримати ці позиції, а й розвиватися далі. Але найбільше моє сподівання — щоб над головами усіх українців було мирне небо. Дякую вам усім за той шлях, який ми долаємо разом. Ви проявили стійкість і активну громадянську позицію, ви виконуєте свої професійні обов’язки, підставляючи плече державі у найскладніший для неї час. І це засвідчує, що всі ви — висококваліфіковані фахівці та патріоти. Пишаюся, що маю честь працювати з вами. Ми досягнемо значних успіхів, утримаємо лідерські позиції, виконаємо стратегію розвитку й окреслені плани. Вірю, що разом відзначимо перемогу і дочекаємося, що наша держава увійде в сім’ю розвинених європейських держав, — наголосив Олександр Черевко.

Під час засідання також розглянули та ухвалили низку важливих питань.

Начальник відділу кадрів Богдан Гук окреслив основні аспекти формування кадрового резерву керівного складу науково-педагогічних працівників Черкаського національного університету та виступив із пропозицією затвердити відповідне Положення.

Член робочої групи з розробки Положення про Уповноважену особу із захисту державної мови в Черкаському національному університеті Ігор Погрібний виступив із пропозиціями щодо його затвердження.

Проректор з адміністративно-господарської діяльності Юрій Удовенко проаналізував особливості експлуатації навчально-матеріальної бази університету в умовах воєнного стану.

За результатами засідання вченої ради затвердили план роботи університету на 2023/2024 навчальний рік, ухвалили створити з 1 вересня 2023 року Навчально-наукову STEM-лабораторію та навчальну лабораторію «Центр освіти та піклування про дітей дошкільного віку».

Також затвердили Порядок визнання у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького результатів навчання, здобутих шляхом неформальної та/або інформальної освіти, Положення про відділ міжнародних зв’язків, Положення про наукову бібліотеку імені Михайла Максимовича у новій редакції, ухвалили нові освітньо-професійні програми другого (магістерського) рівня вищої освіти.

Проректор з наукової та інноваційної діяльності Олександр Спрягайло запропонував до розгляду кандидатури претендентів на вступ до докторантури у 2023 році за державним замовленням: Юлії Шафорост, Максима Ратнікова, Вікторії Красномовець, Вікторії Чередниченко.

Учасники наукового зібрання підтримали рішення атестувати наукові роботи стипендіатів Кабінету Міністрів України: Наталії Зачосової, докторки економічних наук, професорки кафедри менеджменту та державної служби; Гліба Баришнікова, кандидата хімічних наук, доцента, старшого наукового співробітника НДЧ; Наталії Карауш-Кармазін, кандидатки хімічних наук, наукового співробітника НДЧ.

Рекомендували до друку наукові та навчально-методичні праці, уточнили й затвердили теми дисертаційних праць на здобуття ступеня доктора філософії, а також затвердили звіти про результати міжнародного стажування науково-педагогічних працівників університету.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького