Вчена рада Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького під головування в.о. ректора Олександра Черевка провела чергове засідання. Уперше воно пройшло дистанційно.

Про забезпечення якості вищої освіти за умов використання елементів дистанційного навчання під час карантину доповіли перший проректор Василь Мойсієнко та начальник навчально-методичного відділу Тетяна Запорожець.

Також було затверджено зміни в Правилах прийому до університету в 2020 році.

Рішення про призначення академічних стипендій на І семестр 2020/2021 навчального року приймалося з урахування інтересів студентів, які з різних причин не могли навчатися дистанційно.

Обговорили також ситуацію з виконанням здобувачами освіти умов контракту з університетом.

З огляду на нові реалії, дистанційні форми роботи, члени вченої ради затвердили низку положень щодо організації освітньо-наукового процесу: «Положення про підвищення кваліфікації (стажування) педагогічних і науково-педагогічних працівників університету», «Положення про закордонне стажування науково-педагогічних працівників університету», зміни до «Положення про організацію освітнього процесу здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії в університеті», а також Порядок проведення поточного, семестрового контролю та атестації здобувачів освіти із застосуванням дистанційних технологій в університеті.

Затверджені теми дисертаційних праць, рекомендовані до друку наукові і навчально-методичні праці, звіти кафедральних тем, а також були внесені зміни до складу редколегії «Вісника Черкаського національного», серія «Біологічні науки».

Низку важливих рішень було ухвалено і на засіданнях ректорату та стипендіальної комісії.

Підсумовуючи он-лайн день, голова вченої ради, в.о. ректора Олександр Черевко зазначив:

— Очевидно, в нинішніх умовах таке спілкування дуже потрібне, але для забезпечення його ефективності і мобільності необхідне осучаснення інформаційних ресурсів. Саме тому як голова ради ректорів, директорів ЗВО Черкащини вноситиму пропозиції місцевим органам влади терміново покращувати ситуацію з Інтернетом у населених пунктах області. Без цього сьогодні не можуть працювати ні освітні, ні медичні заклади.

У літній період (після завершення карантину) проведемо додаткові навчання викладачів роботі на нових освітніх платформах.

Ще один висновок: і викладачам, і студентам слід підвищувати самодисципліну. Необхідно сумлінно ставитися до роботи і до виконання навчальних планів та завдань.

Сьогоднішня розмова також показала необхідність упровадження нових форм і під час вступної кампанії, яка розпочнеться на місяць пізніше, ніж планувалося. І ми це будемо робити.

Та головне — слід підтримувати моральний дух усіх учасників освітнього процесу, представників технічних служб. Маємо проявляти людяність та толерантність, із розумінням ставитися навіть до нерозуміння.

Олександр Володимирович також подякував працівникам навчально-методичного відділу та начальнику відділу Тетяні Запорожець за роботу з організації дистанційного навчання.

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького