Відповідальна секретарка приймальної комісії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Людмила Смалиус розповіла «Суспільному» про особливості вступної кампанії — 2022.

Про це йдеться на сайті «Суспільного». Вступну кампанію — 2022 максимально спростили. ЗНО замінили єдиним мультипредметним тестом, а написання мотиваційного листа є неодмінною умовою для усіх вступників.

Якщо раніше мотиваційний лист був лише рекомендований Міністерством освіти, то нині він є неодмінною умовою для усіх категорій вступників, пояснила пані Людмила:

"Наприклад, буде така ситуація, що двоє вступників складуть мультипредметний тест після школи з однаковою кількістю балів, з однаковим пріоритетом подадуть документи на одну й ту ж саму спеціальність і «розігруватиметься» одне державне місце на двох. У такому випадку ключову роль матиме саме мотиваційний лист".

Для вступу на контрактну форму навчання з низки спеціальностей достатньо буде лише мотиваційного листа, додала пані Людмила.

"Це спеціальності математичного, природничого, технічного та педагогічного профілю. Але тільки для вступу на контрактні місця", – зазначила вона.

Не потрібно складати мультипредметний тест і для спеціальностей із творчим конкурсом. У Черкаському національному це "Образотворче і декоративне мистецтво" та "Фізична культура і спорт".

Однокласниця Софія Хіноцька майбутню професію пов’язує з медициною. Дівчина розповіла: більше уваги вирішила приділити написанню саме мотиваційного листа.

"Ми з учителями готуємося його писати давно. Нам розповідають, як правильно його складати, і, звісно, ми багато часу цьому приділяємо", – розповіла вона.

Сімнадцятирічний Богдан Кузнєцов до Черкас приїхав із Рубіжного, що на Луганщині. Нині він закінчує черкаську школу. Говорить, мріє стати лікарем-дерматологом та вже визначився із закладами освіти, куди планує вступати:

"У Богомольця або в Івано-Франківський національний медичний університет".

Юнак додав, що періодично телефонує до приймальних комісій обраних закладів, аби уточнити умови вступу.

Єдиний національний тест вступники мають складати одноразово на пунктах тестування з 18 липня по 10 серпня. Повторна реєстрація для тих, хто не встиг або не мав можливості зробити це вчасно, відбудеться з 10 по 20 червня, пояснила Людмила Смалиус.

Актуальну інформацію щодо вступу у 2022 році, дати вступної кампанії  розміщено на сторінці Приймальна комісія в інстаграмі  та на сайті університету в розділі ВСТУП 2022 
Приймальна комісія Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького:
тел (067) 83 09 612(063) 80 32 971
САЙТ  

Джерело:   «Суспільне: Черкаси»