Для українських ЗВО, учасників проекту DESTIN, членство в EJTA відкриває доступ до ресурсів та до участі в заходах Європейської асоціації викладачів журналістики (European Journalism Training Association).

EJTA була заснована в Брюсселі в 1990 році. До її складу входять 80 авторизованих центрів підготовки журналістів з 30 країн Європи. Асоціація забезпечує співпрацю та обмін студентами й викладачами, створення міжнародних проектів та освітніх програм.

Із метою гарантування сталості проекту DESTIN та утвердження програмних результатів 10 університетів-партнерів у листопаді 2021 року створили Громадську організацію «Український форум викладачів медіа та журналістики» (UFEMJ) під керівництвом колег із Львівського національного університету ім. І. Франка. Правління ГО надіслало заявку щодо участі UFEMJ в Європейській асоціації викладачів журналістики. Наглядова Рада EJTA на травневому засіданні ухвалила рішення щодо безкоштовного членства UFEMJ строком на один рік.

Серед перспектив такої співпраці для викладачів кафедри журналістики, реклами та PR-технологій, а також студентів спеціальності «Журналістика»:

  • участь у фактчекінгових («EU-factcheck») та інших медійних («Invisible cities») програмах EJTA;
  • підготовка спільних грантових заявок;
  • гостьові лекції й майстер-класи від європейських професорів.

Зокрема, у листопаді 2022 року обрані EJTA школи журналістики отримають лист-запрошення від директора EJTA щодо участі в проекті з «Інклюзивної журналістики» в Польщі.

Нагадаємо, що кафедра журналістики, реклами та PR-технологій ЧНУ ім. Б. Хмельницького із 2018 року бере участь у проекті Erasmus+ KA2  «Journalism Education for Democracy in Ukraine: Developing Standards, Integrity and Professionalism» («DESTIN») («Журналістська освіта задля демократії в Україні: розробка стандартів, доброчесність і професіоналізм»). Проект спрямований на вдосконалення навчальних планів із підготовки журналістів. Докладніше – на сайті

Світлана Коваль, ст. викладач кафедри журналістики, реклами та PR-технологій, адміністратор проекту DESTIN у ЧНУ ім. Б. Хмельницького