З наступного навчального року Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького впроваджує світову практику вибору частини навчальних дисциплін студентами.

Навчально-наукові інститути і факультети організовують вибір внутрішньогалузевих дисциплін (близьких до фаху). У цьому році це переважно відпрацьовування техніки вибору. Вже з наступного року кафедри підготують цікаві альтернативні дисципліни за спеціальностями.

Навчально-методичний відділ університету інформує про те, що вибір стартує 18 червня о 18:00. Реєстр міжгалузевих навчальних дисциплін для вибору вже доступний для ознайомлення.

Реєстр та інструкції студенти можуть знайти на сторінці Вибіркові дисципліни сайту навчально-методичного відділу. 

Вибір міжгалузевих дисциплін бакалаврантами І, ІІ курсів

Кожен студент ОС «бакалавр», який вступив на навчання у 2018 або 2019 році, має право обрати по одній міжгалузевій навчальній дисципліні в 3, 4, 5, 6 семестрах навчання (ІІ і ІІІ курси).

Міжгалузеві навчальні дисципліни можуть бути абсолютно не пов’язані з основною спеціальністю – вони доповнюють освіту та дозволяють ознайомитися з іншими галузями знань, адже надзвичайно ефективно володіти кількома спеціальностями (інновації народжуються якраз на межі). Це хороша світова практика, яку зараз упроваджують українські університети (як приклад — Стівен Джобс, який, взявши курс графіки, отримав поштовх до розробки шрифтів і графічного інтерфейсу).

Обрати міжгалузеві дисципліни студенти можуть з реєстру за посиланням. Реєстр сформовано з розробок викладачів різних навчально-наукових підрозділів університету. Навчальні дисципліни не прив’язані до конкретної спеціальності, а деякі є на їх стику: від світоглядних (філософія) до технологічних (штучний інтелект).

Кожен студент нинішнього І і ІІ курсів бакалаврату має обрати один предмет на наступний семестр. У результаті буде сформовано групи зі студентів різних спеціальностей і різних інститутів, тому в розкладі ця пара буде стояти наскрізно по всьому університету в один день і в один час.

Якщо до одного викладача запишеться дуже багато студентів, то ми не зможемо для всіх студентів задовольнити їхній вибір – у групу потраплять ті, хто запишеться раніше. Тому пропонуємо кожному студенту обрати 10 предметів і розставити їх за пріоритетом у Кабінеті студента (чим більше бажання вивчати предмет, тим вище його потрібно розмістити у списку, поставивши найменший номер). А далі спрацює алгоритм, подібний до вступу в університет – студенту буде підібрано предмет, найвищий за його вибором і з допустимою кількістю студентів у групі (аналогом конкурсного балу буде час реєстрації надсилання вибору).

Перед вибором ознайомтеся з інструкцією на зеленому тлі.

Вибір міжгалузевих дисциплін бакалаврантами ІІІ курсу і магістрантами І курсу

У навчальному плані студентів ОС «бакалавр», які вступили на навчання у 2017 році, не передбачено міжгалузевих навчальних дисциплін.

У навчальному плані студентів ОС «магістр», які вступили на навчання у 2019 році, не передбачено міжгалузевих навчальних дисциплін.

Якщо студент цих курсів мають бажання обрати додаткову навчальну дисципліну до свого навчального плану, то університет може надати як освітню послугу за умови формування комплектної групи (за дуже помірну плату). Такі групи ми сформуємо у перший тиждень вересня.

Вибір можна здійснити зараз.

Вибір міжгалузевих дисциплін магістрантами

Студенти, які вступлять на магістерську програму у 2020 році, зможуть обрати дві міжгалузеві дисципліни у другому і третьому семестрах навчання

Зверніть увагу!

Якщо студент із поважної причини не зміг вчасно здійснити вибір, то він повинен звернутися до навчально-методичного відділу із заявою для запису на вивчення обраних ним дисциплін;

якщо студент не скористався своїм правом вибору, то він буде записаний на вивчення тих дисциплін, які дирекція/деканат, навчально-методичний відділ вважатиме необхідним для оптимізації навчальних груп для вивчення вибіркових дисциплін.

Навчально-методичний відділ університету інформує про те, що вибір стартує 18 червня о 18:00. Реєстр міжгалузевих навчальних дисциплін для вибору доступний для ознайомлення на сайті навчально-методичного відділу. 

 

Навчально-методичний відділ