У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького проходять традиційні ХI Всеукраїнські історичні читання «Українська козацька держава: витоки та шляхи історичного розвитку». Захід ювілейний, адже саме у 2019 році відзначається 370-ліття з часу утворення Української козацької держави. Із цієї нагоди пленарне засідання конференції провели в козацькій столиці — Чигирині.

На території відбудованої резиденції Богдана Хмельницького відбулося символічне посвячення першокурсників ННІ міжнародних відносин, історії та філософії у студенти. Урочисту подію засвідчили ректор університету Олександр Черевко, крайовий отаман Черкаського крайового товариства Українського козацтва Віталій Чепелуха, генеральний директор національного історико-культурного заповідника «Чигирин» Василь Полтавець, проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності Сергій Корновенко, директор ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Наталія Земзюліна, науковці й гості конференції.

— Символічно, що ваша посвята в студенти відбувається на Чигиринщині — в краї, який століттями будить українців до національно-визвольної боротьби. Цей день стане шляхом вашого поступу до знань, до мудрості. Ваше завдання — вивчати свою історію, підтримувати те, що ми відбудовували по цеглинці. Адже робота з відродження нашої національної пам’яті триває. В архівах віднаходяться важливі документи, а в Суботові науковці шукають поховання Великого Гетьмана Богдана Хмельницького. Ми знаємо польську, імперську, радянську версію подій, пов’язаних із його смертю. Та нам важливо відновити реальну історичну правду.

Теплі побажання студентам висловили Віталій Чепелуха і настоятель храму Святих Апостолів Петра і Павла отець Василь.

Ректор вручив першокурсникам залікові книжки. Цього дня вони також відвідали історичні місця, пов’язані з Богданом Хмельницьким.

А в приміщенні резиденції розпочалося пленарне засідання.

Олександр Черевко привітав учасників Всеукраїнських історичних читань із початком роботи та розповів про відбудову пам’ятки, в якій зібралися науковці.

— Цей комплекс постав у період мого керівництва областю. Відтворювали гетьманську резиденцію з 2006 по 2009 роки, опираючись на археологічні розкопки та зображення. У зв’язку з тим, що на національну справу завжди бракує грошей, за ініціативи президента Ющенка в Чигирині зібралися губернатори і прийняли рішення, що кожна область долучиться до створення національної святині. Таким чином було зроблено Посольську вулицю, першу чергу резиденції Хмельницького, бастіон Дорошенка, реконструйовано Замкову гору. Одночасно здійснено благоустрій Чигирина, ремонт комунальних мереж та очищення річки Тясмин.

На жаль, упродовж останніх років у цих знакових для України місцях роботи не проводилися. Треба сьогодні подякувати музейникам і священнослужителям за збереження зробленого.

Вважаю, що треба повернутися до Державної програми «Золота підкова Черкащини», яка була скасована президентом Януковичем, бо концепція її патріотична. Програма передбачала не тільки відновлення національних пам’яток, а й благоустрій населених пунктів, де вони розташовані. Так, у Суботові реконструкцією церкви святого Іллі не обмежилися, проклали до села 12 км дороги та 12 км газопроводу, розчистили річку Субу, відремонтували школу і ФАП, зробили певний благоустрій села. Саме так повинні відновлюватися пам’ятки, тоді це приноситиме радість людям і сприятиме розвитку туристичної складової економіки області.

Не менш важливим нашим завданням є створення Пантеону українських героїв. Такі місця, як це, засвідчують, що Україна була, є і буде, — наголосив Олександр Володимирович.

Директор Інституту історії України Валерій Смолій надіслав вітання, у якому подякував науковцям ЧНУ за організацію Всеукраїнських Богданівських читань. Учасників привітали також Віталій Чепелуха та Василь Полтавець. Робота конференції триватиме упродовж двох днів.

 

Детальніше про це дивіться у сюжеті ТРК "Ільдана":

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького