Сучасні дослідження біологів та медиків показали важливість для здоров’я людини мікроелементів, що присутні в її організмі.

Наприклад, кальцій забезпечує міцність кісток скелету, калій сприяє безперебійній роботі серця, залізо необхідне для системи кровообігу і т. д.

«Особливо важливим є оптимальний вміст в організмі окремих елементів та дотримання балансу між ними. З іншого боку, потрапляння в організм ряду елементів, зокрема — важких металів, є шкідливим та має негативні наслідки для здоров'я», — конкретизує доцент Світлана Соколенко.

Тому моніторинг мікроелементозу є дуже важливим завданням, а вимірювання концентрацій елементів порядку мікрограмів вимагає особливих методик і дуже чутливих приладів.

У зв'язку з поширенням вірусу Ковід-19, було вивчено протекторні властивості ряду мікроелементів та їх вплив на зміцнення імунітету людини. Дослідження, зокрема, показали, що цинк, може суттєво впливати на захисні здатності організму.

У навчально-науковому центрі фізико-хімічних досліджень ЧНУ розроблено оригінальну методику визначення вмісту широкого спектра елементів в біологічних об'єктах. Метод передбачає високотемпературну обробку проби, отримання спектру рентгенівської флуоресценції зразка у вакуумі, використанням селективних фільтрів, а також кількісні розрахунки за допомогою еталонів та спеціально створеної програми. Для досліджень використовується енергодисперсійний рентгенівський спектрометр, оснащений потужним джерелом первинного випромінювання. Розроблена методика успішно використана в ряді магістерських наукових робіт екологічного та біологічного напрямку.

Світлана Соколенко

Оскільки основну кількість мікроелементів людина отримує з їжею та напоями, були проаналізовано цілий ряд продуктів — рослини, плоди, крупи, тощо. Деякі результати для ряду важливих мікроелементів представлені в таблиці. Зокрема видно, що звичайний український гарбуз має вміст корисного для серця калію втричі (!) вищий, ніж відомий як джерело калію банан, а гарбузове насіння по вмісту цинку поступається лише горіхам.

Отже, споживаймо традиційну українську гарбузову кашу і будьмо здорові!

Навчально-науковий центр фізико-хімічних досліджень ЧНУ