Викладачка кафедри державної служби, публічного адміністрування та політології, експерт Центру аналітичних досліджень «Прагма» Олександра Дем’яненко взяла участь у національній конференції «Місцеві вибори 2020 року в Україні: висновки та рекомендації».

Національна онлайн-конференція, присвячена аналізу місцевих виборів-2020, відбулася 27-29 січня 2021 року.

У перший день заходу виступили Олег Діденко, голова ЦВК; Андрій Клочко, голова Комітету Верховної ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; В’ячеслав Негода, заступник міністра розвитку громад та територій України.

У наступні два дні відбувалися експертні обговорення, до участі в яких були запрошені члени Центральної виборчої комісії та територіальних виборчих комісій, представники координатора проєктів ОБСЄ в Україні, національних та міжнародних організацій спостереження за виборами (Комітету виборців України, IFES, ОПОРИ), академічної спільноти — фахівці у сфері виборів.

У процесі обговорення учасниками були сформульовані основні проблеми, які виникали в процесі місцевих виборів, та запропоновано основні рекомендації, що допоможуть вдосконалити виборчий процес на майбутніх виборах.

Робота проводилася у групах за напрямками:

Робоча група І: Виборчі комісії, порядок їх формування, організація діяльності.

Робоча група ІІ: Застосування виборчих систем із місцевих виборів.

Робоча група ІІІ: Висування та реєстрація кандидатів на місцевих виборах. Роль політичних партій на місцевих виборах.

Робоча група IV: Вибори в умовах карантину (COVID-19).

Робоча група V: Фінансування місцевих виборів. Фінансування передвиборної агітації та звітування про вибори.

Робоча група VI: Підрахунок голосів виборців та встановлення результатів виборів.

Робоча група VII: Оскарження рішень, дій та бездіяльності виборчих комісій. Відповідальність виборчих комісій та їх членів.

Робоча група VIII: Впровадження електронних засобів та технологій у виборчий цикл.

Кандидатка політичних наук Олександра Дем’яненко працювала у групах ІІ (Застосування виборчих систем з місцевих виборів), V (Фінансування місцевих виборів. Фінансування передвиборної агітації та звітування про вибори) та VIII (Впровадження електронних засобів та технологій у виборчий цикл).

Відеозапис окремих частин національної онлайн конференції «Місцеві вибори 2020 року в Україні: висновки та рекомендації» доступний на каналі Центральної виборчої комісії:

перший день (Вітальне слово, Дискусія «Місцеві вибори 2020: погляд основних залучених сторін»):

 

третій день (Підбиття підсумків роботи в групах, дискусія «Вдосконалення законодавства та практики: рекомендації на майбутнє», завершальне слово):

 

 

Кафедра державної служби, публічного адміністрування та політології