Фізика дотична до всіх сфер нашого життя. Вивчати її неможливо без експериментальних випробувань, які допомагають унаочнити та довести теоретичні положення. Саме цій меті слугуватиме лабораторія приладів експериментальної фізики, що відкрилася в Навчально-науковому інституті інформаційних та освітніх технологій.

Ініціатором її створення та керівником проєкту став старший лаборант кафедри фізики Яків Тарнавський. До створення лабораторії долучилися викладачі та студенти кафедри.

Яків Тарнавський за допомогою старшокурсників ННІ ІНФОТЕХ створив десятки приладів, що підтверджують наочно фізичні явища та закономірності.

Слід зазначити, що в Україні не так багато місць, де можна не просто подивитися на перебіг досліду, а й долучитися до його реалізації.

— Я радий, що в цьому інституті працюють щирі, захоплені своєю справою люди, зокрема такі як Андрій Гусак та Яків Тарнавський, що зробили найбільший внесок у цю виставку. Споглядаючи прилади, згадую Центр науки «Коперник» у Варшаві: наші прилади за якістю не гірші від польських. Але більшої вартості приладам нашого інституту додає душа, яку вклали в цю справу фізики Черкаського національного. Дякую Якову Йосиповичу, який хоч і намагався побудувати своє життя й кар’єру за кордоном, зрештою залишився в рідній країні та в ЧНУ, — зазначив, відкриваючи лабораторію, перший проректор ЧНУ Василь Мойсієнко:

Проректор Василь Мойсієнко разом із директором ННІ ІНФОТЕХ Юрієм Ляшенком вручили Якову Тарнавському подяку.

— Яків Йосипович бере ідеї з інтернету і знаходить можливості їх реалізувати. Ці прилади допомагатимуть урізноманітнювати навчальний процес, зокрема, заняття для студентів. Також ми проводитимемо екскурсії для школярів Черкащини, які дуже люблять бувати в інституті. Експериментаріум Якова Йосиповича має неабияке значення для нашого інституту, бо це цікавий, незвичайний формат, що дозволяє закріпити знання на практиці. Також дякую студентам, які долучилися до розробки приладів! — зазначив Юрій Ляшенко.

Вдячність натхненнику проєкту висловили й викладачі кафедри фізики на чолі з завідувачем Миколою Пасічним.

Гостям продемонстрували фізичні явища: дію магнітного поля на струм, взаємодію паралельних струмів, стікання заряду з вістря, вільне падіння, гіроскопічний ефект, електромагнітну індукцію, вихрові струми, температурну залежність опору, молекулярне притягання, коливання зв’язаних систем, подвійний маятник тощо.

Також усі охочі відвідали музей ННІ ІНФОТЕХ, де зібрані різноманітні прилади попередніх поколінь. Для когось дисководи, програвачі вінілових пластинок були добре знайомими з дитинства, а дехто побачив їх уперше. Особливим експонатом є перший у Черкаській області електронний мікроскоп.

Яскравим прикладом того, наскільки виразно простежується історія за допомогою приладів минувшини, стала демонстрація старої картки на 8 КБ поряд із сучасною SD-карткою на 64 ГБ, що стала в сотні разів менша за розміром, але у мільйони разів більша за об’ємом пам’яті. І такі разючі зміни відбулися протягом останніх 20 років.

Унікальний музей та експериментаріум ННІ інформаційних та освітніх технологій ЧНУ ім. Б. Хмельницького варті того, аби їх відвідати!

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького