Професорка кафедри української літератури та компаративістики Наталія Ярмоленко спільно з дирекцією ННІ української філології та соціальних комунікацій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького організували майстер-класи з писанкарства для студентів та викладачів інституту.

Заходи проходили в «Музеї українського рушника» напередодні Великодня.

— Студентам подобається розмальовування писанок. Писанкарство заспокійливо впливає на всіх учасниках дійства, тому актуальне особливо в наш час. Ми всі схвильовані, збуджені й потребуємо таких терапевтичних процедур, — зауважила заступниця директора з виховної роботи Тетяна Сівцова.

Спочатку студенти розглянули дошку, на якій були зображені різні, нові для більшості з присутніх символи. Тому організатори докладно пояснили учасникам значення кожного з них. Для зручності майже біля кожного писанкаря лежали додатки із символами, які можна зобразити на яйці.

У давнину люди вірили в магічну силу намальованих образів.

— Колись кожна українська жінка розписувала писанки. Традиційно в останній тиждень посту дівчата їх фарбували, в четвер клали у воду й умивалися. Жінки вважали, що в такий спосіб працюють ті знаки, які вони зобразили на великодніх яйцях. Знаки символізували красу, силу, молодість, кохання, — розповіла професорка Наталія Ярмоленко.

Учасникам дали необхідні інструменти й познайомили з технікою розпису. Майстриня наголосила, що до цього процесу треба ставитися з належною увагою. Якщо не догріти або перегріти писачок, то лінія з воску буде вже нерівною. Потрібно також ретельно стежити за етапами розпису: почергово вмочувати яйце в оцет, а потім у фарбу. Яйця писанкарі беруть від домашніх курей.

Студенти й викладачі захоплено та зосереджено працювали над створенням орнаменту на своїх писанках.

Учасники висловлювали захоплення майстер-класом, оскільки дізналися багато нового про українську культуру й спробували себе у ролі писанкаря.

— Мені дуже сподобалося розмальовувати писанку. Я це робила вперше й у мене все добре вийшло. Найбільше сподобалося малювати писачком, — поділилася студентка 1-А курсу Дарина Савченко.

Зазначимо, що майстер-класи з писанкарства організовують у ННІ УФСК щорічно перед Великоднем. Раніше їх проводили майстрині-аматорки, а зараз це мистецтво опанувала Наталія Ярмоленко, яка охоче навчає інших.

Автор: Анна Поленякіна, студентка 2-PR курсу ННІ УФСК

Фото: Ірина Березенко, студентка 1-PR курсу ННІ УФСК

А детальніше про те, як язичницькі вірування у сили природи та поклоніння мертвим інтегрувалися у православ’я, хто і навіщо адаптував їх до християнства, як релігійні метаморфози нині дослідники читають по старих рушниках, про це та багато іншого розповіла професорка, фольклористка Наталія Ярмоленко в інтерв’ю «Суспільному».