bgb
 
 
 
 
 

До Дня памʼяті жертв геноциду кримськотатарського народу у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбувся традиційний, вже Сьомий «круглий стіл»: «Крим і Україна: історія, сьогодення, перспектива».

У цьому році захід присвячений вшануванню 80-х роковин депортації кримських татар та інших корінних народів України з Криму. Модератором заходу був завідувач кафедри історії України Віталій Масненко.

Із вітальним словом до присутніх звернувся перший проректор ЧНУ імені Б.Хмельницького Василь Мойсієнко, який наголосив на необхідності наукового підходу до проблематики деокупації Криму та інших українських територій. Зокрема, про врахування правових аспектів цього процесу.

Директор ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Наталка Земзюліна у вітальному слові звернула увагу на значення вивчення всіх етнічніх спільнот України як запоруки зміцнення Української держави в умовах опору російській агресії.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, член Консультативної ради з питань деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Рефат Чубаров детально зупинився на значені 80-их роковин геноциду кримськотатарського народу в справі формування необхідних умов звільнення Криму від російських окупантів.

З непідробним інтересом учасники заходу ознайомилися з емоційною розповіддю Рамазана Абдуллаєва, родина якого постраждала від сталінського геноциду, про особисту трагедію депортації та виживання у вигнанні.

Далі відбулося обговорення кримської проблематики у кількох тематичних кейсах.

Зокрема, висвітленню вказаної теми в академічному, дидактичному та публічному дискурсах були присвячені виступи: доцента кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олега Купчика, старшої наукової співробітниці Інституту культурології Національної академії мистецтв Надії Гончаренко, старшої наукової співробітниці відділу археології Криму та Північно-Західного Причорномор'я Інституту археології НАН України Світлани Біляєвої.

Про різні аспекти опору російській окупації вели мову координатор групи «Гуманітарна політика» експертної мережі Кримської платформи, представник Крайової ради українців Криму, головний редактор газети «Кримська світлиця» Андрій Щекун, аспірантка кафедри історії України ЧНУ Ольга Мальована, директор Науково-освітнього центру Українського козацтва, професор кафедри історії України ЧНУ Юрій Присяжнюк, завідувач кафедри історії України ЧНУ Віталій Масненко, провідний науковий співробітник Національного музею Голодомору-геноциду, представник Крайової ради українців Криму Андрій Іванець, заступник відповідального секретаря приймальної комісії ЧНУ Денис Дерев'янко.

У межах співпраці між ЧНУ та Черкаською гімназією №31 доповідь «"Кримський міст" як символ та явище у контексті міждисциплінарного контент-аналізу» на засіданні виголосили директор Сергій Шамара та його заступниця Людмила Коротун.

Чималий інтерес викликали виступи, присвячені процесу деокупації і перспектив розвитку Криму в складі України: аспіранта кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин ЧНУ Сергія Пасічника «Перспективи і моделі політичного статусу Криму після деокупації» та капітана 3-го рангу ВМС України, аспіранта кафедри історії України ЧНУ Олександра Калька «Створення та реалізація програм з підготовки кадрів для Криму після деокупації».

Тільки спільними зусиллями ми зможемо зупинити російську агресію, відновити територіальну цілісність України та її державний суверенітет.

Про це також дивіться у сюжеті ТРК «Ільдана»:

 

Кафедра історії України

Фото: Валерія Ковтун, студентка 1-PR курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій