bgb
 
 
 
 
 

У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відзначили Міжнародний день філософії.

Центр філософсько-теологічних досліджень та когнітивної риторики кафедри філософії та релігієзнавства навчально-наукового інституту історії і філософії провів акцію з елементами інтелектуальної гри, риторично-дискурсивних практик та перформансу. Акцію було проведено на загальноуніверситетському рівні.

Павло Кретов, кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії та релігієзнавства привітав усіх зі святом: «Аристотель говорив у своїх лекціях, що філософія або потрібна, або ні. Якщо ні, то як мінімум нею потрібно займатися, щоб це стверджувати. Тому будь-яка когнітивна діяльність потребує філософії. Ви маленькі вогники свічі у темряві. Філософія вас не покине, і це те, що вам допоможе».

Цьогорічний потік аспірантури університету продемонстрував інтелектуальну спроможність, креативність, готовність і відкритість до нестандартних підходів до мислення та оперування як семіотичним кодом мови, так і власним тілом на рівні психосоматичних пізнавальних практик. Психологи та фізики, лінгвісти та літературознавці, економісти та педагоги, програмісти, історики та фізіологи зробили акцію зустрічі з філософією по-справжньому цікавою та незабутньою.

Професор Олексій Марченко, завідувач кафедри,  доценти кафедри Володимир Процишин та Павло Кретов модерували хід акції, акцентуючи важливі моменти та розставляючи смислові наголоси.

Старший лаборант кафедри, магістрантка Аліна Чорниш генерувала ідеї та увічнювала акцію в фотографіях. Першокурсниці спеціальності «Філософія» Тетяна Шитик, Ірина Багатченко, Вікторія Годована в образах музи Філософії забезпечували діалог між учасниками.

Дівчата провели для учасників дійства інтелектуальну вікторину, у якій ставили цікаві філософські питання. Наприклад, «Чи думали ви сьогодні?», «Що таке ідея?», «Чи вмієте ви мислити?», «Чи існуєте ви зараз?» тощо. Учасники відповідали з гумором, але інколи питання їх спантеличували.

Свято пройшло в дружній, невимушеній атмосфері, довівши, що філософія — це і цікаво, і корисно, і пізнавально.

 

Кафедра філософії та релігієзнавства,

Оксана Макаренко, студентка 2 курсу магістратури ННІ української філології та соціальних комунікацій
Фото: Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького