22 листопада кафедрою фонетики і граматики англійської мови ННІ іноземних мов організовано і проведено міжнародний семінар «EUCross-BorderCooperationActivitiesandGovernanceofitsEasternNeighbourhood» («Східне сусідство. Діяльність ЄС у транскордонному співробітництві»), присвячений питанням соціальних, законодавчих, освітніх та культурних змін, що неминуче виникають у процесі взаємодії між Європейським Союзом та його східними сусідами.

Семінар був профінансований грантоммалих проєктів Академічної асоціації сучасних європейських досліджень (UACES), що виборола кафедра фонетики і граматики англійської мови.

Метою семінару було обговорення питань різнорівневого співробітництва в контексті Європейської політики сусідства та Східного партнерства. Співорганізатори заходу — Академічна асоціація сучасних європейських досліджень (UACES) та Університет Вікторії, Канада.

Із вітальним словом до учасників семінару звернувся ректор Черкаського національного університету Олександр Черевко. Він привітав всіх учасників академічного форуму і висловив сподівання на плідну співпрацю. У промові ректор зазначив, що університет вважає за честь стати майданчиком для обговорення наукових питань, що перебувають на перетині різних суспільних дисциплін і сприяють реалізації євроінтеграційних прагнень Української держави.

Проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності університету Сергій Корновенко закликав дослідників створювати спільні міждисциплінарні проєкти, які відповідають вимогам сьогодення.

Директор навчально-наукового інституту іноземних мов Людмила Швидка говорила про виклики, які стоять перед системою вищої освіти в Україні, про необхідність якісних змін з урахуванням міжнародного досвіду в галузі вищої освіти.

Канадські партнери ЧНУ, представники університету Вікторії доктор Ємануель Брун-Джейлі та Тетяна Шабан, виступили з пленарною промовою «Прикордонні практики у Європейському союзі. Перспективи з досвіду Євросоюзу».

Доповідачами на семінарі були знані вітчизняні та іноземні науковці з різних галузей соціальних наук: право, публічне адміністрування, міжнародні відносини, соціологія, лінгвістика, методика викладання іноземних мов, теорія перекладу, література тощо.

У дискусії взяли участь: Світлана Жаботинська, докторка філологічних наук, професорка ЧНУ; Олена Вовк, докторка педагогічних наук, професорка ЧНУ; Василь Мойсієнко, перший проректор, кандидат історичних наук, професор ЧНУ; Олександр Овчаренко, кандидат історичних наук, доцент ЧНУ; Анатолій Чабан, доктор історичних наук, дійсний член Української академії історичних наук, професор ЧНУ; Наталя Горобець, професорка Харківського національного університету внутрішніх справ; Ігор Лімборський, доктор філологічних наук, професор Інституту української літератури ім. Т. Г. Шевченка Національної академії наук України.

Іноземні гості поділилися своїм баченням питань, що виникають за умов інтеграції та супроводжуються інтенсивним культурним обміном та соціальною взаємодією. Цікавими були виступи: Майкла Дж. Карпентера, редактора «BIG Review» (Канада), Наталії Чабан, докторки філологічних наук, професорки Університету Кентербері (Нова Зеландія), Джінгтіана Ксу, аспіранта Університету Східної Англії (Великобританія).

Семінар став чудовою нагодою для дослідників із різних країн і регіонів України зустрітися, проаналізувати, як європейська політика сусідства впливає на місцеві реалії, закласти основи для співпраці у майбутньому.

 

Кафедра фонетики і граматики англійської мови