bgb
 
 
 
 
 

Заходи з приводу ювілею Михайла Максимовича відбулися в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Михайло Олександрович Максимович… Одна із найяскравіших постатей української інтелектуальної історії: вчений-енциклопедист, поет, публіцист, педагог, професор, перший ректор університету Св. Володимира, громадський діяч і один із перших провідників української ідеї… Цими днями виповнилося 220 років від дня народження духовного велета й нашого знаменитого краянина.

16 вересня біля університетської книгозбірні, яка від 2014 р. з гордістю носить ім’я великого українця, відбувся мітинг вшанування пам’яті нашого іменитого земляка. Його учасниками стали члени ректорату, директори навчально-наукових інститутів та декани факультетів, викладачі та представники студентської ради. Ректор університету, професор Олександр Черевко у своєму виступі розкрив роль Михайла Максимовича в українській інтелектуальній історії, підкреслив послідовну україноцентричну позицію вченого й закликав студентів наполегливо опановувати обрану спеціальність та бути справжніми патріотами України. До меморіальної стели Михайла Максимовича лягли осінні квіти від академічної та студентської спільноти університету.

А в електронному читальному залі університетської книгозбірні розгорнуто тематичну книжкову виставку, де можна побачити твори вченого-енциклопедиста та різноманітні матеріали, присвячені його життєтворчості. Цю виставку можна переглянути й в on-line-режимі, зайшовши на головну сторінку сайту наукової бібліотеки. Розлогий інформаційний матеріал про життя й діяльність Михайла Максимовича вміщено на сайті нашого університету. Науковцями ЧНУ спільно з науковою бібліотекою підготовлено Четверті максимовичівські читання, які відбудуться 18 вересня на малій Батьківщині вченого (с. Богуславець, Золотоніщина). Отож пам’ятаймо й шануймо великого українця і пишаймося, що ми є його земляками.

Григорій Голиш, директор наукової бібліотеки ім. М. Максимовича