Круглий стіл на тему: «Тенденції розвитку та напрями реалізації студентського проєкту «Ресурсна кімната: Простір можливостей» пройшов днями на кафедрі початкової освіти в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Захід пройшов за участі директорів та заступників керівників шкіл, інклюзивно-ресурсних центрів міста та області, директора черкаського Центру соціальних служб.

На початку заходу відбулось урочисте підписання Угод про співпрацю між Черкаським національним університетом і Комунальною установою «Інклюзивно-ресурсний центр» Черкаської міської ради Черкаської області; Комунальною установою «Інклюзивно-ресурсний центр» Золотоніської міської ради Черкаської області; Комунальним закладом «Корсунь-Шевченківський багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр «Надія» Черкаського обласної ради»; Комунальним закладом «Золотоніська спеціальна школа Черкаської обласної ради».

Ресурсна кімната, про яку йшла мова у межах круглого столу, допоможе черкаським дітям, які мають мовленнєві труднощі, отримати якісні безкоштовні логопедичні послуги, а також сприятиме студентам закладу у набутті ними практичних навичок у розрізі вивчення фахових дисциплін за спеціальностями 013 «Початкова освіта» та 016 «Спеціальна освіта».

Директор ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи та мистецтва Тимофій Десятов зазначив, що до створення «Ресурсної кімнати» вищий навчальний заклад йшов давно.

— Враховуючи, що дітей з інклюзивними проблемами й тими, що потребують спеціальної уваги та підготовки їх до подальшого навчання, в Черкасах та області доволі багато, а спеціальних педагогічних кадрів бракує, постало питання у створенні такої кімнати. Родзинкою я б назвав участь самих студентів у всіх установчих процесах. Це такі майбутні фахівці, які зможуть працювати саме з інклюзивними дітьми. Причому кількість такої категорії діток збільшується. Певною мірою «Ресурсна кімната» слугуватиме добрим практичним інструментом для наших студентів, — акцентував Тимофій Михайлович.

Детальніше можна прочитати на сайті «Про все».

У кімнаті будуть доступні такі безкоштовні послуги, як консультації психологів, логопедів та педагогів, групова та індивідуальна робота з дітьми, творчі та освітні заняття. Ця діяльність стане можливою завдяки тому, що студентки кафедри початкової освіти Аліна Федоренко, Богдана Шарапа та Вікторія Коржук створили команду «INNOVATOR» та взяли участь у програмі UPSHIFT.

Проєкт «Ресурсна кімната: Простір можливостей» створений у рамках програми UPSHIFT, який у Черкаській області реалізує ГО «Слов'янський культурний центр «Задзеркалля», за підтримки ЮНІСЕФ та уряду Японії.

 Кафедра початкової освіти

Фото: «Про все»