Біля Черкаської міської ради було розгорнуто тематичну інсталяцію зі світлинами, які нагадували людям про події Майдану в Черкасах та Києві.

Представники влади, духовенства, волонтери, учасники Революції гідності, АТО, перехожі зібралися біля міської ради вшанувати пам'ять загиблих. Серед них — науковці, випускники Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, які і в ті часи, і нині відверто висловлюють свою громадянську позицію.

Зустріч продовжилася у залі засідань Черкаської міської ради.

Учасники не тільки ділилися спогадами про Майдан, а й висловлювали своє бачення, як діяти в нинішній ситуації.

«Уперше нас зібрали за останні 8 років, аби поспілкуватися, поділитися спогадами, згадати те, що нам болить, помислити, як діяти зараз, у часи нової загрози для України, — відзначив волонтер, учасник Революції Гідності Микола Сташук. — Просимо зробити такі зустрічі регулярними, аби у такі складні часи ми теж брали участь у вирішенні проблем, які зараз стоять перед нашою державою».

«Завдяки Майдану я народилася як громадянка. І твердо знаю, що із цього шляху вже не зверну, – говорить депутатка Черкаської обласної ради, волонтерка, голова ГО «Черкаський блок-пост» Оксана Циганок. – На жаль, майдан не завершується. Це може бути тільки після перемоги у війні. Тому наша основна увага має бути спрямована на молоде покоління, їхнє національно-патріотичне виховання. Я як депутат обласної ради я звернуся до керівництва освіти, аби в шкільному курсі обов’язково вивчати поглиблено історію рідного краю, бо саме з любові до малої батьківщини починається великий патріотизм».

Професор ННІ міжнародних відносин, історії та філософії ЧНУ Віталій Масненко теж брав участь у Майдані. І як науковець, назвав кілька основних тез оцінки майдану. Найперше: Майдан — це запобіжник від руйнації української Незалежності. Друге — Майдан і Революція Гідності стали елементом української ідентичності, формування національної свідомості українців. Майдан є своєрідна модель справжньої соборності України.

«Я маю надію що той потенціал, який закладений у часи Майдану, остаточно змінив Україну: ми фактично відірвалися від російської імперії, і зараз, скільки б там не погрожували нам, чинили провокації — повернення назад не буде. Україна ствердилася як незалежна держава і сучасна європейська нація».

 «Сьогоднішньою зустріччю ми зробили велику справу, – підсумувала заступниця міського голови Черкас Марина Гаркава. – Адже кожен на своєму місці відповідально працюємо, готові підставити плече і нести відповідальність за долю міста й держави, яка в загальному дасть нам великий національний результат».

Повна версія статті — на сайті Черкаської міської ради

Запис зустрічі можна переглянути за посиланням – https://www.youtube.com/watch?v=eu_cClRPsTc&fbclid=IwAR3442gu7102E24y7SNqfZmuNmdJIiXlA8xzarjfl1jTj-l5g-gQLoiSFGE.

 

Джерело: Черкаська міська рада