Викладачі та студенти Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького взяла участь у жалобних заходах до Дня пам’яті жертв голодоморів, які проходять у цей день по Україні.

У Соборному парку Черкас біля пам’ятного знака жертвам голодоморів та політичних репресій зібралися сотні людей, серед яких — освітяни Черкас, представники міської й обласної влади, військові, духівництво.

Поминальний молебень відслужили священники різних релігійних конфесій. Містяни поклали квіти до пам’ятного знака і пройшли жалобною ходою вулицями Черкас.

Уже традиційно на Соборній площі міста пам’ять співвітчизників вшанували хвилиною мовчання. Під час мітингу виступали представники духовенства, громадські діячі. Він наукової спільноти про ті страшні події розповів професор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Юрій Присяжнюк.

О 16 годині було запалено свічки і викладено їх у формі хреста.

— Україна відзначає річницю Голодомору 1932-1933 років. Нам вдалося донести до людства правду про страшний злочин проти української нації. Низький уклін тим, хто за покликом серця долучився до відновлення історичної справедливості, особливо Третьому Президенту України Віктору Ющенку, зусиллями якого про геноцид проти нашого народу почув весь світ.

Щоб знати і розуміти, що тоді насправді відбувалося. Бо, з одного боку, ми повинні вклонятися могилам, пам’ятним знакам, а з іншого – досліджувати цю тему, розповідати про Голодомор наступним  поколінням. І Черкаський національний університет виконує цю місію.

Штучний голод у 1932-1933 роках — яскраве свідчення того, як Росія століттями намагається знищити Україну і її ідентичність. Вічна пам’ять людям, які загинули від Голодомору. Слава Україні і нашій незалежності!

Нагадаємо, щороку в університеті проходять круглі столи та конференції, присвячені Голодомору, лекції, кураторські години, організовано тематичні виставки та інсталяції. Викладачі Черкаського національного університету постійно проводять роботу, аби нинішня молодь мала достатню кількість інформації для розуміння справжньої української історії.

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Фото: студент ННІ української філології та соціальних комунікацій Андрій Найда