Директор ННІ природничих та агарних наук Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, орнітолог Максим Гаврилюк розповів, як містяни можуть допомогти лебедям-шипунам, які залишилися на зимівлю в межах Черкас.

У Черкасах на набережній Дніпра зараз можна спостерігати лебедів-шипунів, що зимують. Для черкасців це незвична картина, тому багато містян приходять їх підгодувати. Насправді робити цього не потрібно, птахи можуть самостійно добувати собі корм навіть взимку. Поява лебедів на ополонці біля міста стала можлива завдяки теплій погоді, адже зазвичай мілководдя Кременчуцького водосховища замерзають в першу чергу. Тому лебеді відлітають, або тримаються ділянок, що не замерзають, далеко від берега. Загалом, зимівля лебедів у наших широтах, явище цілком нормальне, тому за птахів не варто хвилюватись.

Але за лебедями мало хто помічає інших птахів, хоч і даремно. Зовсім поруч пірнають у пошуках дрібної риби гоголі, що занесені до Червоної книги України, та чубачі черні. Днями черкаські любителі птахів спостерігати навіть такого рідкісного птаха, як турпан. Корм, що насипають містяни, охоче підбирають крижні, декілька лисок, 3 види мартинів (звичайний, жовтоногий та сизий), сірі ворони, сороки та галки. Якщо придивитись навколо, можна побачити орланів-білохвостів, що сидять осторонь на льоду, наче рибалки, та в польоті побачити великих бакланів. Тому, якщо бути уважним, біля Долини Троянд можна спостерігати понад 10 видів водно-болотних птахів, а не тільки лебедів-шипунів.