Навчально-науковий центр ментального здоров'я створено на базі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Очолила його кандидатка психологічних наук Юлія Сіденко.

Структурний підрозділ університету провадить діяльність задля розвитку охорони ментального здоров'я, підвищення рівня надання послуг психічного здоров'я та психосоціальної підтримки в Україні.

Діяльність центру ментального здоров’я спрямована на організацію та провадження освітніх заходів і наукових досліджень, надання комплексних соціальних послуг у сфері ментального здоров'я.

Основними його завданнями є участь у виконанні державних та регіональних цільових програм і проєктів; розробка і впровадження програм соціальної допомоги для осіб, які потребують додаткової допомоги; розробка і впровадження програм запобігання ризикам у сфері ментального здоровʼя, запобігання самогубствам і підтримки осіб, які стикаються з травматичними подіями, булінгом, злочинністю серед неповнолітніх; участь у розробці програм, спрямованих на зменшення стигматизації, дискримінації та соціальних бар’єрів; програм профілактики, особливо для груп ризику; програм, які формують стійкість в окремих осіб, сімей і спільнот.

Передбачається також участь у проєктах, спрямованих на підтримку ментального здоров'я учасників освітнього процесу, населення Черкаської області; психоедукаційна та консультативна діяльність.

На базі центру ментального здоров’я науковці ЧНУ розроблятимуть спеціальні навчальні курси і програми, методичні рекомендації з питань ментального здоров'я та впровадження їх в освітній процес. Досліджуватимуть найважливіші проблеми сучасної психологічної науки та соціальної практики, проблеми психології та педагогіки вищої школи. Вивчатимуть проблеми ментального здоровʼя ветеранів війни, членів їхніх сімей, членів сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України з метою розробки програм реабілітації та відновлення, що ґрунтуються на фактичних даних.

Здійснюватиметься також науково-дослідна робота здобувачів освіти, моніторинг надання психосоціальних послуг, оцінка їхньої якості.

Діяльність центру сприятиме розвитку медико-реабілітаційної та соціально-психологічної баз університету.

Організовуватимуться кампанії, спрямовані на підвищення обізнаності щодо ментального здоровʼя, освітніх ініціатив для зменшення стигматизації, співпраця з медіа, закладами освіти, об’єднаннями громадян і іншими зацікавленими сторонами  для підвищення обізнаності суспільства про проблеми ментального здоровʼя.

Працівники центру ментального здоров’я у процесі своєї діяльності можуть проводити фундаментальні дослідження в галузі фізичної реабілітації; соціальної роботи та соціального забезпечення; вікової, медичної, соціальної психології, психології управління та організаційної психології; створювати інформаційну базу даних за основними напрямами діяльності.

Ректор Олександр Черевко наголосив, що питанню ментального здоров’я нині приділяють увагу не лише науковці. Воно порушується на державному рівні.

— У ЧНУ сьогодні навчаються сотні студентів, чиї рідні — військовослужбовці. Дехто втратив родичів чи змушений переселитися з зони бойових дій. Усі вони потребують спеціального супроводу, підтримки. Саме цим, у першу чергу, займатиметься навчально-науковий центр ментального здоровְ’я. Хоча сфера його діяльності буде набагато ширшою. Це дослідження і популяризація цієї теми, впровадження її в освітній процес тощо. Наука повинна відповідати викликам часу і бути корисною суспільству, — зазначив Олександр Володимирович.


Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького