bgb
 
 
 
 
 

Роботу Центру креативних індустрій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького презентували культурній спільноті міста, музейним працівникам, колективу університету.

Центр було створено за ініціативи ректора ЧНУ Олександра Черевка у межах реалізації Концепції інноваційної трансформації ЧНУ.

Підрозділ покликаний впроваджувати неформальну освіту в навчальний процес університету з метою розвитку культурних і креативних індустрій.

Директорка Центру креативних індустрій доцентка Вероніка Ганєчко поінформувала про реалізовані проєкти. Вона розповіла, що розпочала виконання своїх обов’язків з пошуку грантових можливостей для запуску діяльності Центру та його облаштування.

— За підтримки Благодійної організації «Фонд Миколи Бабака» було подано заявку на участь у грантовій програмі «Короткострокові культурно-мистецькі проєкти» від Українського культурного фонду та отримано грант для реалізації проєкту «Центр креативних індустрій», — зазначила вона. — У межах отриманого гранту придбали обладнання для Центру креативних індустрій, створено сайт Центру, а також проведено заходи для студентів Черкаського національного та молоді міста: 2 тренінги (грантрайтинг, основи ведення бізнесу) та 3 майстер-класи (основи мобільної фотографії, дизайн, малювання на планшеті), до яких будуть залучені викладачі університету.
Нині Центром реалізовується наступний проєкт «Артифікація 2.0» у межах грантової програми «Культура допомагає /Culture helps» від ГО «Інша освіта» (Україна) та Zusa (Німеччина) за підтримки Європейського союзу, який також отримав погодження фінансування. Проєкт спрямовано на покращення психоемоційного стану людей з категорії внутрішньо переміщених осіб. У межах отриманого гранту передбачено придбання матеріального забезпечення Центру креативних індустрій, а також проведення 10 сеансів арттерапії та 10 майстер-класів. Грант буде реалізований у співпраці з Центром ментального здоров’я на чолі з його директоркою Юлією Сіденко та викладачами факультету психології університету.

— Відповідно до Концепції інноваційної трансформації університету до 2030 року, один із пріоритетів нашої діяльності — зробити університет центром креативних ідей. Одним із кроків на цьому шляху стало відкриття Центру креативних індустрій як офлайн простору − так званого «третього місця» для змістовного дозвілля і розвитку «м’яких навичок». Україна є кандидатом до членства у ЄС, тому у своїй концепції ми закладаємо перегляд освітніх програм відповідно до стандартів європейської освіти, двомовність в освітньому процесі. Кадрову політику спрямовуємо на підвищення кваліфікації викладачів і на підготовку працівників, що розуміються на новітніх інформаційних технологіях, володіють навичками роботи зі штучним інтелектом. Усе для того, щоб підготувати не просто фахівця, а комунікабельну людину, яка швидко орієнтується в сучасному інформаційному світі, є громадянином, особистістю, господарем своєї долі й своєї землі, — наголосив ректор Олександр Черевко.

Начальник управління культури й охорони культурної спадщини Черкаської облдержадміністрації Олександр Шабатін відзначив важливість започаткування сьогодні подібних проєктів:

— Приємно, що саме моя рідна alma mater — флагман у питанні розвитку креативних індустрій. Центр креативних індустрій стане потужним поштовхом не лише для університету. Час не стоїть на місці, тому нам потрібні нові вектори й погляди. Дуже добре, що, попри воєнний час держава приділяє увагу культурі — проводить конкурси й знаходить можливість їх фінансувати. Вдячний університету й Олександру Володимировичу за те, що ви побачили цю перспективу і використали ці можливості.
Під час заходу відбулося обговорення перспектив діяльності Центру, до якого долучилися проректорка з освітньо-виховної та іміджевої діяльності Галина Гаврилюк, директорка ННЦ ментального здоров’я Юлія Сіденко, професор кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, народний художник України Іван Бондар.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького