Удев'ятнадцяте біологи та екологи Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відвідали лісовий масив Холодний Яр із метою охорони популяції підсніжника складчастого.

Для цього виду тут єдине місце зростання в континентальній частині України, найближчі популяції розташовані в Криму. Тому збереження підсніжників у Холодному Яру є надзвичайно важливим. 

Щороку дві групи студентів ННІ природничих та аграрних наук на чолі з викладачами здійснюють цілодобове чергування на місцях зростання підсніжника складчастого. Акція проходить спільно з НІКЗ «Чигирин» за підтримки ректорату та профкому університету, ДП «Кам’янське лісове господарство», а також багатьох меценатів.

У вихідні дні ці місця відвідує декілька тисяч любителів природи, які приїжджають помилуватися білосніжними квітами.

— Цього року ми бачимо, що весна зовсім нетипова. Ми завітали сюди раніше, ніж зазвичай. Але кліматичні умови навряд чи вплинуть на популяцію підсніжників, тому що це ранньоквітучі рослини. Навіть якщо випаде сніг, то це не вплине негативно на квіти. А от бездумна діяльність людей, браконьєрів — навпаки. Від неї і захищаємо рослини. Найбільш актуальною проблемою є рекреаційне навантаження — якщо не здійснювати охорону підсніжників, є загроза витоптування місць зростання, що призведе до їхнього зникнення. Тому нині ми здійснюємо переважно роз’яснювальну роботу та не допускаємо зривання квітів, — зазначає директор навчально-наукового інституту природничих та аграрних наук Максим Гаврилюк.

За словами студента інституту Юрія Діденка, раніше людей, що хотіли нарвати собі квітів, була набагато більше. Нині результат роботи ентузіастів-екологів, у тому числі й з ЧНУ, очевидний: роз'яснювальна робота діє, а території зростання підсніжників збільшуються.

Запрошуємо переглянути відеосюжет «UA: Черкаси» про екологічне патрулювання:

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького