bgb
 
 
 
 
 

Запровадження внутрішніх систем забезпечення якості освіти в українських університетах, сучасні тенденції управління якістю, дослідження якості викладання та результатів навчання — про ці та інші проблеми говорили на науково-теоретичному семінарі у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Перед представниками провідних вищих навчальних закладів Черкащини виступив професор Тарас Фініков — президент Міжнародного фонду досліджень освітньої політики, колишній заступник Міністра освіти і науки України.

Тарас Володимирович презентував колегам здійснене Фондом вивчення стану справ у сфері запровадження внутрішніх систем забезпечення якості освіти в Україні.

Автори дослідження проаналізували самооцінку ВНЗ щодо внутрішньої системи забезпечення якості, вивчили об’єктивну ситуацію та запропонували шляхи вдосконалення з урахуванням кращого світового досвіду.

— При оцінюванні якості змісту існуючих освітніх програм університети орієнтуються, в першу чергу, самі на себе, тобто порівнюють свої програми з програми інших вітчизняних ВНЗ. Таким чином програми підлягають радше уніфікації, аніж змінам, — зазначив професор Фініков. На його думку, поліпшити ситуацію допоможе створення внутрішньої, зовнішньої систем управління якістю освіти та функціонування незалежних агенцій, які оцінюватимуть якість освіти. Тарас Фініков наголосив також, що повинна модернізуватися законодавча база. Використовуючи польський досвід, він обґ рунтував необхідність створення якісних законодавчих проектів та їх широкого обговорення.

У дискусії взяли участь перший проректор, проректори, директори інститутів та їхні заступники, директор наукової бібліотеки ЧНУ ім. Б. Хмельницького, представники університетів Черкащини.

 

Фото студентки ННІ УФСК Єви Кравчук

Про підсумки зустрічі в Черкаському національному Тарас Фініков розповів в інтерв’ю Студентському телебаченню ЧНУ.

Він також дав високу оцінку представникам Черкаського національного — учасникам проекту «Інноваційний університет», фундатором якого є Міжнародний фонд досліджень освітньої політики.

 

За словами Тараса Фінікова, проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності Сергій Корновенко та вчений секретар Наталія Андрусяк, які навчалися у рамках програми в університетах Польщі, готують мікропроекти з розвитку вищого навчального закладу. 

Розробка учасника попереднього етапу проекту, першого проректора Василя Мойсієнка, щодо інтегральної оцінки науково-педагогічних працівників успішно впроваджена в ЧНУ та використовується в практиці інших закладів вищої освіти України.

Ректор ЧНУ ім. Б. Хмельницького, голова Ради ректорів, директорів ВНЗ Черкащини Олександр Черевко переконаний, що виклики сьогодення змушують навчальні заклади поліпшувати якість освіти, вдосконалювати системи оцінювання своєї роботи. Лише це дозволить їм зберігати або поліпшувати свої позиції на ринку освітніх послуг.

 

Президент Міжнародного фонду досліджень освітньої політики надав освітянам Черкащини матеріали презентованого дослідження для використання в роботі.

Серія подібних презентацій проходить на базі провідних вищих навчальних закладів усіх регіонів України.

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького