bgb
 
 
 
 
 

Слухачі магістратури з публічного управління та адміністрування Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького стали учасниками відкритої конференції  «Нові ідеї у розвитку громад», що відбулася у місті Києві. Цим заходом було підбито підсумок 17 семінарських зустрічей в обласних центрах України у рамках проекту «Нові ідеї. Креативні польські органи місцевого самоврядування для українських громад – самоврядна сфера в публічній дипломатії» за фінансової підтримки Міністерства Закордонних Справ Республіки Польща.

Проект має на меті популяризацію нестандартних рішень у сфері децентралізації, які втілювались у сільських та міських громадах Польщі після 1990 року. Це сприятиме визначенню самоідентифікації та посиленню самовідповідальності у місцевих громадах. 

У виступах учасників конференції було запропоновано різні точки зору на питання формування та розвитку нових громад, програм їх ревіталізації та осучаснення.

Практичні аспекти розвитку Е-послуг місцевому самоврядуванні на прикладі дільниці Прага-Північ детально розкрив Себастіан Кендзерскі, депутат ради дільниці Прага-Північ Столичного міста Варшава, Голова бюджетної комісії.

Досвідом соціальної ревіталізації на основі інвестицій у спортивну та культурну інфраструктуру у гміні поділилася Барбара Янкевич, бурмістр міста і гміни Леско в Польщі. Ревіталізаційні програми міської економічної та соціальної інфраструктури були презентовані у доповіді бурмістра дільниці Прага-Північ Столичного міста Варшава Войцеха Заблоцкі.

Директор Міської публічної бібліотеки ім. Станіслава Гроховяка в Лешні Анджей Кузмінскі презентував проект «Публічна бібліотека в нових соціальних і культурних реаліях на основі програми ревіталізації міста Лешно»

Цікавими та змістовними були доповіді експертів в сфері розвитку та діяльності місцевого самоврядування Ярослава Біттеля «Фонд села і партиципаційний бюджет як елементи активізації мешканців громади», та Павла Ментельскі «Стратегія сталого розвитку з широким залученням громадськості як інструмент програмування розвитку громади».