Важливе досягнення в області наноматеріалознавства! Групами учених зі Швейцарії та  США на початку 2022 року представлено синтез нових напівпровідників, які були передбачені у Черкасах на кафедрі хімії та наноматеріалознавства Черкаського національного університету  імені Богдана Хмельницького. Відкриття оприлюднено у престижному німецькому хімічному журналі Angewandte Chemie International Edition. Авторами представлено синтез нового графеноподібного матеріалу.

Наукова група професора Бориса Мінаєва з багаторічним досвідом роботи у квантово-хімічному моделюванні полігетероциклічних сполук передбачила цей матеріал XXI століття ще у 2013 році та назвала його «Черкаситом» на честь міста Черкаси, де вперше були проведені квантово-хімічні дослідження його властивостей.

За словами професора Бориса Мінаєва, «Черкасит спроєктований у ЧНУ на основі теоретичних розрахунків електронної структури молекул циркуленів та іх полімерів. Основна архітектура синтезованого полімеру збігається із передбаченою теоретичною структурою черкаських хіміків».

Слід зазначити, що протягом 2013–2014 рр. хіміки ЧНУ (Гліб Баришніков, Борис Мінаєв, Наталія Карауш-Кармазін і Валентина Мінаєва) описали структуру, властивості речовини, які повністю узгоджуються з нещодавно отриманими експериментальними даними. Їхні наукові роботи за 2014 рік у журналах Physical Chemistry Chemical Physics та RSC Advances Королівського хімічного товариства Лондона процитовані авторами в публікації журналу «Angewandte Chemie International Edition»  із високим імпакт-фактором.

Результати досліджень свого часу ввійшли до матеріалів кандидатських дисертаційних робіт Гліба Баришнікова (2015 рік) та Наталії Карауш-Кармазін (2017 рік), представлених до захисту у Спецраді Д 64.051.14 Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна та отримали схвальні відгуки української наукової спільноти. Надалі матеріали дисертацій та наступних досліджень у цій галузі знайшли своє відображення у монографії «Електронна будова та спектральні властивості гетероциркуленів», у наукових оглядах та розділах, опублікованих у світових виданнях. Вони запрошені до публікації в одній із міжнародних енциклопедій, що свідчить про високий рівень наукових робіт авторів, їх витриману часом актуальність та значущість для наноматеріалознавства. Цитованість робіт авторів про гетероциркулени на даний час складає понад 1000 посилань за даними агенції Scopus.

«Це є справжнім проривом в області хімії гетероциркуленів та наноматеріалознавства загалом! Застосування потужного теоретичного фундаменту квантової хімії дозволяє передбачити властивості нових матеріалів задовго до їх синтезу та слугує стимулювальним рушійним фактором синтезу нових наносполук. Як бачимо, українська наука живе!» наголосив Борис Пилипович.

 

Кафедра хімії та наноматеріалознавства